Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica Martina Mojžiša: Dokonalá kniha

.martin Mojžiš .kultúra ..hieronymus bosch

Hieronymus Bosch sa narodil okolo roku 1450. Johann Gutenberg práve vtedy vynašiel svoju metódu kníhtlače. Hieronymus Bosch zomrel v roku 1516. Gary Schwartz vydal päťsto rokov po jeho smrti skvelú monografiu. Je to svojím spôsobom dokonalá kniha.

Knižnica Martina Mojžiša: Dokonalá kniha WERNER FORMAN/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Detail z triptychu Pokušenie svätého Antona, ktorý namaľoval Hieronymus Bosch okolo roku 1500.

kniha Hieronymus Bosch – cesta do neba a pekla je krásna. Na tom však nie je nič pozoruhodné. Pri takom maliarovi by bolo pozoruhodné, keby krásna nebola. Okrem toho je veľká (príliš), ťažká  (dosť), drahá (poriadne) a vychádza zo staršej knihy, určenej mladým čitateľom (diskriminácia na základe veku). Všetko sú to vynikajúce vlastnosti.

Vďaka tomu, že kniha je veľká (32 x 25 cm, 250 strán) a ťažká (kriedový papier) nedá sa veľmi dobre čítať v posteli. Treba ju čítať pri stole, na ktorom si predtým urobíte dosť miesta. Vďaka tomu, že je drahá, sa pri jej čítaní človek zdráha nielen jesť, ale dokonca aj piť kávu. Celkom prirodzene k nej pristupujete ako k niečomu vzácnemu, a ona naozaj vzácna je.

Vďaka tomu, že je myslená aj (možno najmä) pre mladých ľudí, nás autor môže jemne poučovať a my sa necítime dotknutí. A Gary Schwartz nás má čo naučiť. Napríklad už len to, aký skvelý a nesmierne poučný text sa dá napísať k takým skvelým kresbám a obrazom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite