Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ste online? Vidia vás

.danka Sláviková .kultúra .film

Sú len dve možnosti, ako sa začne váš deň. Buď si skontrolujete mobil a potom pôjdete na toaletu, alebo si mobil zoberiete so sebou.

Ste online? Vidia vás AP Photo/Andrew Harnik

predstavte si, že celý svet je jedno obrovské divadelné javisko. Bábkové. Vy v ňom normálne žijete, fungujete, riešite každodenné problémy, no neuvedomujete si, že vás a celý zvyšný svet ovplyvňujú z Kalifornie cez tenučké šnúrky asi päťdesiati dizajnéri sociálnych sietí, emailov. 

Skrátka všetkého, čo neustále používate v mobile a počítači. Aj tento článok čítate s vysokou pravdepodobnosťou práve vďaka Facebooku alebo emailu, cez ktorý vám prišla notifikácia o novom článku. A teraz si to môžete prestať predstavovať, pretože v takom bábkovom divadle žijeme. A nedá sa z neho ujsť, alebo ujsť jednoducho nedokážeme. Netflix o tom uviedol nový film s názvom The Social Dilemma. 

Odoláte pokušeniu, keď vám vibruje mobil? Cinknutiu nového upozornenia? Dokázali by ste vydržať bez mobilu deň? Týždeň? Rok? Vymazali by ste si účty zo sociálnych sietí? Toto sú otázky, ktoré kladú tvorcovia The Social Dilemma, zarážajúceho dokumentu s prvkami hraného filmu z dielne Netflixu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite