Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa: O čítaní starých kníh

.clive Staples Lewis .marek Markuš .kultúra .eseje II.

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Bremeno slávy a ďalších osemnásť známych esejí.

Esej C. S. Lewisa: O čítaní starých kníh WIKIMEDIA COMMONS Svätý Augustín, jeden z najvýznamnejších kresťanských teológov a filozofov, na obraze Sandra Botticelliho z 15. storočia. O význame starých kníh bol presvedčený nielen C. S. Lewis, ale napríklad aj stredovekí humanisti, biskupi či pápeži moderných čias.

sestra Penelope Lawson bola členka rádu Svätej Márie Panny a skvelá prekladateľka ranokresťanských spisov. Jej najznámejším dielom je moderný anglický preklad kľúčového diela svätého Atanáza O Vtelení. 

Podľa pravidiel rádu sa jej meno nemohlo objaviť na obálke knihy, a tak požiadala svojho priateľa C. S. Lewisa, aby napísal predslov (nech sa tam nejaké meno objaví). 

Predslov sa preslávil ako esej O čítaní starých kníh a okrem štúdia starých právd oslavuje aj Atanázovu odvahu. Atanáz totiž v 4. storočí hájil doktrínu o Trojici: v období, keď kresťanský svet skĺzaval do arianizmu – do jedného z tých „rozumných“ syntetických náboženstiev, ktoré sú dnes opäť v móde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite