Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hľadaním a pátraním po stratených dielach starovekých klasikov sa celý humanizmus začal

.patrik Pastrnak .kultúra ..5 x o stredovekých cestách

V minulom čísle som písal o cestách írskych mníchov, o ich putovaní, ktoré je v konečnom dôsledku obrazom ľudského života a cesty do nebeskej blaženosti. Aj pre talianskych humanistov bolo na konci cesty za poznaním poznanie o sebe samom.

Hľadaním a pátraním po stratených dielach starovekých klasikov sa celý humanizmus začal LEEMAGE/CORBIS/GETTY IMAGES Philippe Jacques van Bree: Laura a Petrarca vo Fountain of Vaucluse, 1816. Taliansky humanista Francesco Petrarca (1304 – 1374) obľuboval turistiku a starovekých klasikov.

na úvod treba znovu zopakovať a vyvrátiť zaužívané klišé, že humanisti a renesancia boli ľuďmi a dobou vzbury proti náboženstvu, Cirkvi a Bohu. 

Naopak, predstaviteľmi a sponzormi humanizmu a renesančného umenia boli často muži Cirkvi, rehoľníci, biskupi a kardináli, ktorí nevideli svoju záľubu v znovuobjavovaní antiky ako odklon od Boha, ale ako prežívanie posvätného v inom, pôvodnom svetle. 

Návrat k antickej vzdelanosti a antickým ideálom v nich nespôsobovali úzkosť ako kedysi dávno u cirkevného otca staroveku Hieronyma. Ten vo sne zažíval prís­ne odsúdenie za to, že je Ciceronianus, a nie Christianus, teda stúpenec Cicerona a nie Krista. Pre Petrarcu, otca talianskeho humanizmu, je takáto úzkosť nemysliteľná.

Jeho najlepšími priateľmi sú Cicero a svätý Augustín, prvému píše listy a s druhým sa rozpráva o svojom vnútre. Objavovanie a prekladanie starovekých diel, hlavne cirkevných otcov, bolo nástrojom na obohatenie a doplnenie teológie, očistenie Cirkvi a návrat k autentickému kresťanstvu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite