Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fotograf .týždňa Boris Németh: Fotkami mením svoj svet

.štefan Chrappa .boris Németh .kultúra ..bratislava – košice a späť

Náš kolega, oceňovaný fotograf Boris Németh, prichádza s novým cyklom Bratislava – Košice a späť, v ktorom zachytáva premeny Slovenska prostredníctvom portrétov. Spýtali sme sa ho, ako pracuje, čo ho fascinuje a čo by nikdy nefotil.

Fotograf .týždňa Boris Németh: Fotkami mením svoj svet Boris Németh Bratislava 20. júl 2019: V Bratislave sa v sobotu popoludní konali dva pochody. Prvý pochod, Hrdí na rodinu, apeloval na dôležitosť rodiny zloženej z matky a otca.

v rozhovore sa dočítate:

  • ako ho vnímajú ľudia, ktorých fotí,
  • či existujú veci, ktoré fotí nerád,
  • kto sa fotí najhoršie,
  • prečo zožal kritiku za to, ako nafotil prezidentku.

tvoje fotky dávajú .týždňu špecifickú tvár. 

Zachytávam Slovensko také, aké je. Sprvu mi ľudia vyčítali, prečo nefotím „krásu“ – ovečky, západ slnka, Kriváň. Mňa vzrušuje fotiť skôr veci, ktoré nefungujú. Aj to je naša krajina. 

nie je to príliš prísne? 

Tak to má byť. Novinárska fotografia je iná ako tá dokumentárna. Každý fotograf by mal mať takú kritickosť v sebe. Ak sa na tie projekty pozrieme o tridsať rokov, povedia nám o tom, čo sme žili. 

v sérii Bratislava – Košice a späť si zvolil portrét ako formu vyjadrenia. Prečo portrét? 

Išlo o to, ukázať prostredníctvom portrétov, akými zmenami prešlo Slovensko. Vždy je to o ľuďoch. Pochody za slušné Slovensko, pochody za život, kotlebovci, smerácke emdéžetky, gay pride, farmári. Je to koncentrovaný pohľad na našu spoločnosť, na tie premeny, ktorými ako krajina prechádzame.

Bratislava 20. júl 2019: Druhý pochod, Dúhový Pride, volal po základných ľudských právach na slobodný život pre každého občana našej krajiny bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.Boris NémethBratislava 20. júl 2019: Druhý pochod, Dúhový Pride, volal po základných ľudských právach na slobodný život pre každého občana našej krajiny bez ohľadu na sexuálnu orientáciu.

  

ako ťa vnímajú ľudia, ktorých fotíš?

Vždy sa ich spýtam, či ich môžem fotiť. Nejdem náhodne, že nacvakám, čo mi príde pred objektív. Nechcem nikoho znevažovať. Niektoré veci som fotil pre .týždeň do tém. Vedel som, čo mám zachytiť. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite