Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej C. S. Lewisa: Z čoho nám tvrdne srdce

.marek Markuš .clive Staples Lewis .kultúra .esej

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Bremeno slávy.

 Esej C. S. Lewisa: Z čoho nám tvrdne srdce LEEMAGE/AFP/PROFIMEDIA Léon Augustian Lhermitte: Claud Bernard a študenti, 1889. Prie - kopník experimentálnej medicíny a fyziológie a propagátor pokusov na zvieratách demonštruje na králikovi úlohu vazomotorických nervov.

c. S. Lewis a J. R. R. Tolkien mali okrem severských mýtov a fajky voňavého tabaku spoločnú ešte jednu vášeň – lásku k prírode. Tolkiena fascinovali stromy a lesy; Lewis miloval zvieratá. Nie je náhoda, že osídlil Narniu inteligentnými a rozprávajúcimi zvieratami. 

V prvej polovici 20. storočia – predtým, ako vyšli najavo brutálne pokusy nacistov – sa začali v Británii pokusy na živých zvieratách. Otázka ďalšieho kroku – pokusov na ľuďoch – sa stala bežnou témou salónnych debát „pokrokových“ intelektuálov.

Pre Lewisa to bolo ako červené súkno pre býka – najprv túto tému vložil do sci-fi Vesmírnej trilógie. V knihe Perelandra hlavný hrdina Ransom bojuje proti zlobe diablom posadnutého Dr. Westona, ktorý bezmyšlienkovite ubližuje krásnym tvorom na planéte Venuša, čo sa práve prebúdza k životu. 

Po vojne Lewis napísal pre Národnú spoločnosť proti vivisekcii text, ktorý práve vychádza na Slovensku v novej zbierke Lewisových esejí pod názvom Bremeno slávy a ďalších osemnásť známych esejí. 

c. S. Lewis Bremeno slávy

Rozumná diskusia o vivisekcii – chirurgických pokusoch na živých zvieratách – je zriedkavá. Tí, ktorí s pokusmi na zvieratách nesúhlasia, sú často obviňovaní zo „sentimentality“ a ich argumenty o roztomilých psíkoch na pitevnom stole si spravidla toto obvinenie zaslúžia. Obvinenie zo sentimentality však platí rovnako pre druhú stranu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite