Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zažiť GUČU. Dobrovoľníci už osem rokov prinášajú do Zvolenskej Slatiny nezávislé umenie

.alžbeta Kyselicová .kultúra .kultúra

Ešte pred pár rokmi pozostávalo umenie vo Zvolenskej Slatine z folklórnej slávnosti a ochotníckeho divadla. Zmeniť sa to rozhodla partia nadšencov, ktorá tu už ôsmy rok organizuje festival nezávislej kultúry.

Zažiť GUČU. Dobrovoľníci už osem rokov prinášajú do Zvolenskej Slatiny nezávislé umenie MATEJ FEKIAČ Organizátori GUČE chcú vytvoriť atmo - sféru pre všetky generácie Slatinčanov.

poloprázdny osobák smer Fiľakovo stojí v sobotné ráno na opustenej zastávke Zvolenská Slatina. Nikde nikoho, len cez most prechádza cyklista a v diaľke kikiríka kohút. Stačí však zájsť za roh a na neveľkom námestí, ktoré zdobí drevotrieskový nápis, pobehuje pred bývalým Kinom Pokrok s lavičkami a aparatúrou skupinka mladých ľudí. O pár hodín sa v rodisku Terézie Vansovej a Márie Ďuríčkovej začne festival GUČA umenia.

pokrok v Pokroku

Že pôjde o poriadnu guču umenia, to nasvedčuje aj line-up. Na programe jednodňového festivalu svietia umelci ako raper Prezident Lourajder, multižánrový Stroon, alebo diskusia s farárkou Annou Polckovou. Približne o  štvrtej poobede sa okolo bývalého kina začínajú schádzať ľudia. Tento rok v menšom počte, s rúš­kami a dezinfekciou. 

Na balíky slamy si prisadá organizátor Martin Cerovský. Dúfa, že ľudia prídu aj napriek pandémii a neprítomnosti známejšej kapely. Predaj lístkov totiž pokrýva väčšinu nákladov festivalu. Keď o chvíľu vchádzame do sály, kde sedia prevažne rodiny s deťmi a zborovo spievajú s Martinom Geišbergom „Kroky krokov kráčajú,“ obavy sú preč.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite