Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Knižnica Marianny Sádeckej: Prostitúcia na pokraji smrti

.marianna Sádecká .kultúra .kultúra

Uznávaný poľský scenárista a režisér Dominik Rettinger je autorom prvého románu o téme osvienčimského nevestinca Komando Puff. Historky z tohto miesta sa doteraz nevyťahovali, hoci tiež predstavovali dôležitý pilier systému dehumanizácie uväznených.

Knižnica Marianny Sádeckej: Prostitúcia na pokraji smrti Dominik W. Rettinger: Neviestky Osvienčimu. Preklad: Kristína Poloncová. Vydavateľstvo Lindeni, 2020.

žiaden z väzňov, ktorí pracovali v týchto verejných domoch, nezískal status obete holokaustu a z dôvodu neustálej ostrakizácie a hanobenia činnosti prostitútok sa obete hanbili k svojej práci priznať.

S myšlienkou zaviesť nevestince do koncentračných táborov prišiel Heinrich Himmler. Systém ­stimulov pre väzňov koncentračných táborov, známejší ako „Frauen, Fressen, Freiheit“ (ženy, jedlo, sloboda), začal platiť v máji 1943. Tým, ktorí dosiahli vysokú efektivitu práce, boli poskytované odmeny, a najusilovnejší mali nárok na dve poukážky na návštevu bordelu. Išlo o ďalšiu zo série foriem ponižovania a odľudšťovania väzňov v tábore.

krása ako vstupenka do pekla

V Osvienčime bol počas druhej svetovej vojny vybudovaný pre väzňov bordel s názvom „Puff“ na prvom poschodí bloku 24. Neexistujú žiadne denníky žien z Komanda Puff. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite