Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Esej C. S. Lewisa: Od druhého významu

.marek Markuš .clive Staples Lewis .kultúra .esej

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Úvahy o Žalmoch.

Esej C. S. Lewisa: Od druhého významu WIKIMEDIA COMMONS Paolo Veronese: Ukrižovanie, cca 1581. Dávidov žalm 22 začína Ježišovým zvolaním na kríži: „Môj Bože, môj Bože, prečo si ma opustil?!“

c. S. Lewis ako popredný odborník (nielen) na stredovekú literatúru bol vnímavý na rôzne formy a žánre, ktoré sú v Písme prítomné: „Biblia sa nedá správne čítať inak ako skutočná literatúra. Ak chceme porozumieť Žalmom, musíme ich čítať ako básne. Poézia je totiž takým malým Vtelením – dáva telo niečomu, čo bolo predtým neviditeľné a nepočuteľné“, píše v knihe Úvahy o Žalmoch. 

V kapitole Druhý význam najprv skúma Žalmy a iné biblické proroctvá v širšom kontexte starovekých mýtotvorcov a filozofov. Odtiaľ pokračuje a zaostruje na zistenie, že druhým významom Písma ako Božieho slova nie je najmä predpovedanie budúcnosti či odovzdanie prepracovaného učenia, ale príbeh postupne sa zjavujúceho Boha, ktorý je sám Slovom, ktoré sa stáva Telom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite