Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Uspávanka. Skladba pre Juraja Kušnierika

.peter Bálik .kultúra .kultúra

V Slovenskom rozhlase odznie skladba, ktorú hudobný skladateľ Robert Kolář napísal pre nášho bývalého kolegu Juraja Kušnierika.

Uspávanka. Skladba pre Juraja Kušnierika BORIS NÉMETH Hudobný skladateľ Ro- bert Kolář je milovníkom gruzínskej hudby.

v Slovenskom rozhlase odštartuje sezóna koncertom súboru Ensemble Ricercata, ktorý 31. augusta zahrá diela od Janáčka a Milhauda. .týždeň veľmi teší, že v pyramíde odznie skladba Iavnana od mladého slovenského skladateľa Roberta Kolářa, ktorú autor venoval nášmu bývalému kolegovi a novinárovi Jurajovi Kušnierikovi, ktorý zomrel v roku 2015 na pracovnej ceste na Islande. Skladba, ktorá sa v preklade z gruzínčiny volá Uspávanka, vznikla krátko po jeho smrti. 

priznám sa, že som pred tými piatimi rokmi, keď zomrel Juraj, vôbec nezachytil, že existuje skladba napísaná na jeho počesť. Ako k tomu došlo?

Jej premiéra bola 22. decembra 2015 v rámci projektu Kompozičné laboratórium, ktoré organizoval Miro Tóth a oslovil rôznych mladých skladateľov vrátane mňa. Dostali sme objednávku zložiť skladbu pre klavír, husle a klarinet, pretože hlavným bodom programu boli Bartókove Kontrasty napísané práve pre takéto nástrojové zloženie. Skladbu som mal už hotovú, keď prišla správa, že Juraj dostal infarkt a leží v nemocnici  na Islande. 

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite