Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa: Strieborná stolička v Platónovej jaskyni

.clive Staples Lewis .marek Markuš .kultúra .esej

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Kroniky Narnie – Lev, šatník a čarodejnica.

Esej C. S. Lewisa: Strieborná stolička v Platónovej jaskyni PHOTO 12/ALAMY/PROFIMEDIA Lev Aslan, ktorý povolal deti z ich sveta.

kroniky Narnie sú samozrejme najznámejším dielom C. S. Lewisa a prvý diel série – Lev, šatník a čarodejnica – patrí dodnes medzi desať najpopulárnejších detských kníh na svete. Lewis trval na tom, že Narnia nie je imaginárny svet, ale imaginatívny svet príbehu, ktorý mu umožňuje skúmať dôležité filozofické a teologické otázky hlbšie, ako racionálna apologetika.

Jednou zo zlatých nití, ktoré Lewis votkal do všetkých narnijských príbehov, sú epistemiologické otázky: Komu majú deti dôverovať? Ktorý príbeh je pravdivý? Čo je skutočná realita a čo len jej tieň či naša myšlienková konštrukcia? Kniha Strieborná stolička rozpráva príbeh chlapca Eustacea a jeho spolužiačky Jill, ktorí sa ocitnú v Narnii a v sprievode čľachtavca Bahnomrača majú za úlohu nájsť strateného princa Riliána. Toho síce objavia v podzemí a vyslobodia zo zakliatia, ale zaskočí ich tam čarodejnica – Pani zeleného rúcha. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite