Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Recenzia filmu Šarlatán. Aké tenké sú hranice morálky a moci?

.danka Sláviková .kultúra .film

Premiéra na prestížnom berlínskom festivale, koprodukcia štyroch krajín a európska, ale aj svetová režisérka Agnieszka Holland. Šarlatán, film o tenkej hranici medzi dobrom a zlom, altruizmom a egoizmom, prekliatím a darom. O mužovi, ktorý sa stal nielen obeťou zlých režimov, ale najmä obeťou vlastnej moci.

Recenzia filmu Šarlatán. Aké tenké sú hranice morálky a moci? IMAGE CAPITAL PICTURES/FILM STILLS/PROFIMEDIA Hlavnú postavu Jana Mikoláška vo filme Šarlatán stvárnil Ivan Trojan.

šarlatán je tradičný európsky film na úrovni. Popri kvalitnej kamere a réžii má na naše pomery silné herecké výkony a ponúka skrátka všetko, čo vyžaduje  nielen európsky, ale aj svetový trh.

Otázky morálky na pozadí rozporuplných dejín dvadsiateho storočia, nacistická okupácia, komunizmus, dráma s trochou mystiky a homosexuálny vzťah v čase, keď nebolo dobré na niečo také ani pomyslieť. Otvára základné otázky morálky a hraničných životných situácií, no v netradičnom prostredí alternatívnej medicíny a liečiteľstva. A samozrejme, opisuje reálne postavy a udalosti. Autorom námetu je totiž pravnuk liečiteľa Jana Mikoláška Martin Šulc.  

konformista alebo hrdina?

Či veríte, alebo neveríte na alternatívnu medicínu, to nie je pri tomto filme podstatné. Aj napriek mierne rozporuplnému názvu Šarlatán sa film otázke pravdy a lži v bylinkárskych postupoch nevenuje. Mikoláška ukazuje ako človeka s pravdepodobnou schopnosťou diagnostikovať choroby a poruchy z ľudského moču, ktorý pacienti nosili stále so sebou a s malými fľaštičkami stáli pred jeho sanatórium dlhé hodiny až dni.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite