Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sviatok vinylov Record Store Day sa po odklade vracia aj na Slovensko

.peter Bálik .kultúra

Korona zamávala s celým hudobným priemyslom, vrátane stále populárnejšieho sviatku vinylov, ktorý sa volá Record Store Day (RSD). Ten sa mal pôvodne uskutočniť v klasickom aprílovom termíne, no pre pandémiu ho radšej zrušili a presunuli na koniec júna.

Sviatok vinylov Record Store Day sa po odklade vracia aj na Slovensko pixabay

koncom júna ale korona zúrila v Spojených štátoch, kde tento sviatok vznikol, a tak sa organizátori odhodlali k šalamúnskemu kroku. Aby sa obchody vyhli priamemu návalu všetkých fanúšikov vinylov, tak bohatú ponuku platní rozdelili na tri termíny. Prvý sa uskutoční už túto sobotu, čiže 29. augusta, druhý 26. septembra a tretí 24. októbra.

Princíp RSD spočíva v podpore nezávislých kamenných obchodov s hudbou mimo veľkých reťazcov či e-shopov, kde stále dochádza k fyzickému nakupovaniu nosičov. Pre mnohých fanúšikov vinylov sú malé obchody miestom, kde trávia svoj voľným čas nakupovaním a diskutovaním o hudbe. Ich počet sa v posledných rokoch stále zmenšuje a preto vinyloví maniaci vymysleli RSD, ponúkajúci veľké množstvo titulov od limitovaných edícií, cez raritné LP až po hudbu, ktorá predtým na nosiči nevyšla. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite