Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sídliskový sen Potulnej galérie. Keď umelci učia ľudí rozoznávať hoaxy

.marianna Sádecká .kultúra

Učiť ľudí v periférnych mestách rozlišovať medzi hoaxom, hejtom, konšpiračnou teóriou a dezinformáciou vzali do rúk umelci. Potulná galéria s podivným konceptom balkóna na nákladnom aute navštívi aj tento rok množstvo sídlisk v slovenských mestečkách a festivalov a rozloží sa na miesta, kam umenie ani osveta o extrémizme a hoaxoch inak nachodí.

Sídliskový sen Potulnej galérie. Keď umelci učia ľudí rozoznávať hoaxy BORIS NÉMETH Potulná galéria na sídlisku Sobov v Banskej Bystrici.

uprostred sídliska, medzi panelákmi, štipcami upevnené plachty s fotkami, politickými karikatúrami, povešané ako prádlo. Gitarové koncerty slovenských alternatívnych umelcov venujúcim sa spoločenským témam ako Samčo brat dážďoviek, Džumelec, teda Erik Sikora známy z ceny Oskára Čepana 2019 či Matej Tále a Raptor Koch.

Netradičná forma Potulnej galérie sa rozkladá tam, kde by to miestni obyvatelia najmenej čakali a títo umelci sa inak nedostali. Táto galéria s podnadpisom Blokácia extrémizmu nielen umenie ukazuje, ale snaží sa edukovať a viesť diskusie o témach ako extrémizmus, rasizmus či domáce násilie. Shootyho karikatúry na sídliská nosia posolstvá: „Niežeby tu tých utečencov bolo viac ako bývalo, ale teraz sa bojíme ich, lebo homosexuáli, židia, scientológovia a Maďari nás už nudili.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite