Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Obdivoval ho aj Stephen King: Svet si pripomína výročie narodenia najdesivejšieho kráľa hororu

.daniel Hevier ml. .kultúra .kultúra

Otec moderného hororu, ktorého kroky nasledovali Stephen King, Clive Barker, Neil Gaiman či ďalší autori zaoberajúci sa neviditeľnými svetmi. Pripomíname si stotridsať rokov od narodenia amerického spisovateľa H. P. Lovecrafta.

Obdivoval ho aj Stephen King: Svet si pripomína výročie narodenia najdesivejšieho kráľa hororu LANDMARK MEDIA/ALAMY/PROFIMEDIA Nicolas Cage v adaptácii Lovecraftovej poviedky Farba z vesmíru. Film nakrútil Richard Stanley v roku 2019.

des, chvej a zimomriavky vynárajúce sa z tmavých kobiek, strašidelných domov za zvukov vŕzgajúcej podlahy a škrekotov zhmotneného zla. Tieto pocity navodil a farbisto vyjadril vynikajúci rozprávač bez zbytočného pátosu a lacných ľakačiek. Howard Phillips Lovecraft písal romány, poviedky, novely, v ktorých spájal realitu a sny a prepájal náš svet s podivnými dimenziami.

súmrak z detstva

Ak je pravda, že za každou traumou, ale aj priazňou osudu, stojí rodinné zázemie a vrodené DNA, tak v prípade H. P. Lovecrafta to platí dvojnásobne. Nie literárni kritici, no terapeuti a psychoanalytici by v Lovecraftovom diele našli zaujímavé paralely so spomienkami na jeho dospievanie. 

 Americký autor, ktorý sa narodil 20. augusta 1890, prežil detstvo vo veľmi úzkom životnom ­pries­tore na predmestí mestečka Providence. Sociálne kontakty s vrstovníkmi mu nahrádzali tri ženy s neurotickými chorobami – matka Sarah a jej sestry Lillian a Annie. Všednosť domova mu ozvláštňovali exotické svety v obľúbených príbehoch Tisíc a jedna noc, odkiaľ si adaptoval detskú prezývku Abdul Alhazred, ktorú neskôr použil v príbehoch o čarodejníckej knihe Necronomicon, grécke báje s inšpiráciou pri vytváraní vlastnej mytológie, aj tajuplná a neurčitá atmosféra gotických románov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite