Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Publicista Gindl o slovenskom výtvarníkovi: Sokol sa cítil nedocenený

.peter Bálik .kultúra .kultúra

O slovenskom výtvarníkovi Kolomanovi Sokolovi vyšlo veľa publikácií a popísali sa stohy kunsthistorického papiera, ale cez máloktorú z nich ste sa dostali do hlavy toho génia tak, ako v prípade aktuálnej knihy Maestro de los Maestros od slovenského publicistu Eugena Gindla.

Publicista Gindl o slovenskom výtvarníkovi: Sokol sa cítil nedocenený peter homola

V rozhovore sa dočítate:

  • ako prebiehal jeho rozhovor s Kolomanom Sokolom
  • ako sa darilo výtvarníkovi Sokolovi v Amerike
  • prečo by mala byť jeho kniha o ňom výnimočná

kniha Maestro de los Maestros je pomerne útla, ale z úvodu je jasné, že musela prejsť dlhou a strastiplnou cestou, aby mohla konečne vyjsť. Aký je vlastne jej príbeh?

Fotograf Tibor Huszár hľadal v Amerike známych Slovákov a navštívil aj Kolomana Sokola, ktorý vtedy ešte nebýval v Arizone, ale v Pensylvánii. Tibor bol, aký bol, ale najlepšie mal entrée, ktorým vedel očariť každého, či to boli Cigáni, Sokol alebo Tabori v jeho viedenskom divadle. Na začiatku ho všetci mali za úžasného človeka, pre ktorého boli ochotní urobiť všetko. Majster Sokol ho mal veľmi rád, jeho syn tvrdí, že nikoho si neobľúbil tak ako jeho. Aj preto, že sa cítil nedocenený, v Amerike aj na Slovensku. A naraz k nemu príde Tibor Huszár a povie: „Majstre, vy ste najlepší na svete.“ Okrem toho majster Sokol videl, že Tibor ako fotograf má výnimočný talent. Skrátka, rozumeli si. Vtedy sa Tibor rozhodol, že spraví s majstrom rozhovor.

v knihe píšete, že keď išlo o rozhovory, nebol veľmi otvorený. Prečo?

Problém bol v tom, že rozhovor s majstrom chceli robiť mnohí, aj jeho syn Juraj, ale Sokol sa iba málokedy dal nahovoriť. Keď videl, že ho niekto nahráva, prestal hovoriť alebo nehovoril k veci. Tibor sa dohodol so Sokolovým synom Jurajom, že najprv scénu pripravia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite