Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dajme ľuďom peniaze. Prečo je UBI nerealistická a nebezpečná utópia

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Universal Basic Income (UBI), teda nepodmienený základný príjem pre všetkých. Nádherná a vzletná myšlienka, ktorá ráta s tým, že peniaze rastú na strome. Fínsko tento experiment zaviedlo a krátko nato ho ukončilo. Španielsko, zadlžené až po uši, s ním nedávno začalo.

Dajme ľuďom peniaze. Prečo je UBI nerealistická a nebezpečná utópia Annie Lowreyová: Dejte lidem peníze. Argo, 2020

vydavateľstvo Argo a jeho edícia Crossover je pre mňa jeden z najlepších projektov minimálne za posledné dva-tri roky. Prvou publikáciou tejto edície bola minulý rok kniha Edwarda Lucea Soumrak západního liberalismu. Edícia crossover sa zaoberá najmä budúcnosťou vedy, umelej inteligencie či odborom budúcnosti a tým, ako bude svet vyzerať o pár rokov. Predtým, než si prečítate knihu Dejte lidém peníze, odporúčam siahnuť po knihe Obory budoucnosti od Aleca Rossa. 

 Idea, že všetci občania dostanú peniaze od štátu, má korene, ktoré sú v istom slova zmysle niekoľko stáročí staré. Z minulosti si pamätáme dobové apokalyptické karikatúry o tom, že elektrifikácia spoločnosti bude mať za následok masovú stratu zamestnaní a dokonca i smrť vinou úrazov na elektrických stĺpoch. Po vynáleze auta sme sa dočkali masových protestov kočišov a kováčov, ktorí sa obávali, že prídu o svoje zamestnanie. Ich obava bola sčasti opodstatnená, keďže povolanie kočišov pod vplyvom rozvoja automobilizmu reálne stratilo svoje opodstatnenie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite