Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nič nie je tak trvalé ako dočasný vládny program. Späť k Friedmanovi

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Uplynulo štyridsať rokov od prvého publikovania brilantnej knihy Sloboda voľby, ktorá sa dočkala svojho druhého českého vydania. Ak existujú v ekonomike kultoví autori, tak Milton Friedman je ešte viac: superstar.

Nič nie je tak trvalé ako dočasný vládny program. Späť k Friedmanovi Svoboda volby, Milton Friedman, Rose Friedman, Vydal: Grada, Liberální institut, 2020.

oprávnene. Mysliteľ a osobnosť kalibru Miltona Friedmana a jeho manželky Rose, ktorá je spoluautorkou tohto diela, nám v 21. storočí mimoriadne chýba. Ako o knihe napísal Vladimír Dlouhý, exprezident Hospodárskej komory ČR, nie je dôležité súhlasiť so všetkými jej myšlienkami. Sloboda voľby však hovorí o témach, ktoré by mali byť základnými kameňmi západnej civilizácie, to jest úspech kapitalizmu, sloboda a možná degenerácia vlády, ktorá naberie na sile a veľkosti.

Jednou zo základných premís knihy je, že ekonomická sloboda je podmienkou politickej slobody. Ak nemôžeme v čo najväčšej miere rozhodovať o tom, čo sa stane s našimi finančnými prostriedkami po ich nadobudnutí, nie je možné ani uplatňovanie politických slobôd. Práve ekonomická sloboda a politická sloboda umožnila rozmach Veľkej Británie a USA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite