Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Umelá inteligencia nahradila geniálneho maliara – nahradí aj vás?

.filip Vačko .kultúra .knižnica

Keď rastie tradičná firma, čerpá výhody z takzvaných úspor z rozsahu. Po určitej hranici začínajú prevažovať náklady z rozsahu – čiže menšia efektivita v dôsledku ťažkopádnejšieho riadenia čoraz väčšej organizácie. Firmy, ktoré sa pri svojom riadení spoliehajú na pomoc AI, často zažívajú opak.

Umelá inteligencia nahradila geniálneho maliara – nahradí aj vás? ROBIN VAN LONKHUIJSEN/AFP/PROFIMEDIA 5. apríl 2016 Amsterdam, Holandsko: Odhalenie obrazu Ďalší Rembrandt, ktorý bol vytvorený umelou inteligenciou.

„To je Rembrandt!“ vykríkol sivovlasý muž v obleku. Viacerí ďalší v publiku s ním súhlasili. Muž, ktorý viedol významné múzeum umenia v Austrálii, povedal, že rozpoznal unikátny štýl holandského maliara zo 17. storočia, bol však zmätený: nedokázal si spomenúť, o ktorú jeho maľbu konkrétne išlo. 

Obraz však nenamaľoval Rembrandt. Bol vytvorený umelou inteligenciou (AI, z anglického artificial intelligence) na základe skenov 300 známych malieb, ktoré Rembrandt skutočne vytvoril. AI sa naučila, v čom bol Rembrandtov štýl unikátny, a vytvorila úplne nový obraz, ktorý mal charakteristické črty jeho predošlých obrazov. „Ďalší Rembrandt“, ako tento obraz nazvali, tak prišiel na svet vďaka AI zhruba 350 rokov po Rembrandtovej smrti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite