Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Štyrikrát o sexe

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Keď sa pustíte do pesničky o sexe, vedzte, že budú z toho problémy. Tvrdým orieškom je hlavne samotná pieseň: ako napísať tento druh skladby, aby nevyznel trápne? A nakoniec, keď sa vám to podarí a vznikne niečo dobré, budú z toho aj tak problémy.

Štyrikrát o sexe JEAN ADDAARCHÍV/AFP/PROFIMEDIA Brigitte Bardot a Serge Gainsbourg v roku 1967 počas nakrúcania scény do jeho piesne La bise aux hippies. Milostnú skladbu Je t’aime zložil tento autor pôvodne pre Brigitte.

stavte sa, že ako prví sa ozvú moralisti, náboženskí alebo politicky korektní, a potom tí, ktorých sa téma môže osobne dotýkať. Skladbu zakážu v rádiách, ale aj tak sa o nej bude hovoriť. Sex v hudbe je vďačná téma, ale nie je veľa umelcov, ktorí sa s touto háklivou témou dokázali vyrovnať so cťou.

niektoré dievčatá

Od začiatku to bolo jasné. The Beatles sú dobrí chlapci, Rolling Stones tí zlí. Taká bola dohoda. V úplných začiatkoch manažér Andrew Loog Oldham vymyslel heslo „určite by ste nechceli, aby vaša dcéra išla na rande s niekým z Rolling Stones“ a kapela sa už viezla. Imidž tých zlých im dopomohol k sláve, ale aj k veľkým problémom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite