Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Od detského sna k svetovým objavom

.silvia Palušková .kultúra

Keď sa bohatý rojko rozhodol, že objaví Homérovu bájnu Tróju, celá akademická obec ho vysmiala. No on sa svojho sna nevzdal a navždy sa zapísal do dejín.

.okrem iného: Od detského sna k svetovým objavom Silvia Palušková

dnes, keď je situácia vo svete, aká je, sa veľa z nás na svoje vysnívané a zaslúžené dovolenky nedostalo, i keď sa Grécko považuje za relatívne bezpečnú krajinu. Nie práve s pandémiou, ale tiež s nepríjemnou a rýchlo šíriacou sa chorobou (maláriou) sa počas svojich vykopávok stretol aj nadšenec a amatérsky archeológ Heinrich Schliemann.

Objaviť Tróju bol jeho životný sen, už ako malý miloval Homérove Illias a Odyseu, poznal ich naspamäť a nikdy nezapochyboval, že by básnikove slová neboli pravdivé. 

O mnoho rokov neskôr, keď sa mu vďaka vlastnej šikovnosti a vojne podarilo zbohatnúť, zanechal svoju bývalú manželku v Rusku a pustil sa do plnenia si svojho detského sna – dokázať, že Homérove slová sú pravdivé, dať svetu hmatateľný dôkaz, že Trója existuje a bude to on, kto ako prvý po stáročiach prejde jej hradbami, nájde skryté poklady.

No k tomu bude potrebovať oveľa viac, ako len vycestovať do Grécka a chytiť do rúk lopatu. Schliemann si uvedomil, že na to, aby bol hodný odkrývať tajomstvá tejto kultúry, potrebuje aj domorodú manželku, a tak sa s pomocou pár známych uskutočnilo malé výberové konanie na vhodnú kandidátku – taká menšia verzia manželky pre milionára.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite