Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štyrikrát o rozchodoch: Keď sa bolesť dobre počúva

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Keď sa raz Boba Dylana pýtali na pôvod úspechu jeho albumu Blood On The Tracks, týkajúceho sa rozpadu jeho manželstva, odpovedal, že ľuďom sa tento druh bolesti páči.

Štyrikrát o rozchodoch: Keď sa bolesť dobre počúva PHOTONEWS/FERRARI/PROFIMEDIA Amy Winehouse zložila piesne na svoj najslávnejší album Back To Black po rozchode s frajerom Blakom Fielder-Civilom.

v Dylanových slovách možno vystopovať sarkazmus a iróniu, ale skrýva sa nich kus pravdy. Je to podivný vzťah. Na jednej strane je umelec, ktorý položí svoj srdce na tanier, na druhej strane poslucháč, ktorý si z neho ujedá. Pesničky o rozpadoch vzťahov sú v popmusic pomerne bežnou vecou, spievať o zlomených srdciach je jednou z hlavných tém popmusic. Niektorí umelci o svojich vzťahoch nahrali rovno celé platne. Hovorí sa im break-up albums, albumy o rozchodoch, ktorými sa im podarilo premeniť bolesť, stratu a smútok na krásu.

 

láska je stratená hra

Predminulé desaťročie charakterizujú dva bestsellery a oba sa týkajú rozchodov. Jedným z nich je Adele a  jej album 21, druhý patrí Amy Winehouse s Back To Black (2005). Netreba medzi nimi hľadať nejakú súvislosť, že receptom na úspech je zlomené srdce, ale bolesť, ktorou si obe dámy prešli, nakoniec vyústila do niečo špeciálneho, čo poslucháča priťahuje oveľa viac ako len  obyčajné piesne o láske. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite