Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čo tam ten Hečko robí medzi tými muzikantmi?!

.peter Bálik .rozhovory

S Marošom Hečkom sa dá baviť o čomkoľvek. Stretli sme sa hlavne kvôli aktuálnej reedícii prvého albumu skupiny Free Faces, ktorý v roku 1998 pobláznil celé hudobné Slovensko. Maroš bol spevákom, textárom a takmer sa stal aj rockovou hviezdou. Pri hudbe ešte dlhší čas zostal, ale medzitým sa vrátil k svojej pôvodnej láske – k filmu. Hudbe sa dnes už nevenuje, o to viac sa zaoberá písaním scenárov a produkovaniu celovečerných filmov.

Čo tam ten Hečko robí medzi tými muzikantmi?! Eva Filipová

v rozhovore sa dočítate:

  • ako vznikla reedícia albumu Free Faces.
  • ako sa doba mečiarizmu prejavila v jeho textoch,
  • ako vníma kritiku na jeho spev,
  • čo hovorí na debatu okolo financovania kultúry na Slovensku.

vo Free Face si sa stretol s Andrejom Šebanom, Oskarom Rózsom a Marcelom Buntajom. Ako došlo k spojeniu troch hudobníkov z prvej ligy slovenskej scény so spevákom z alternatívnej scény?

Bolo to prirodzené spojenie. Oskar počul druhú platňu Bezmocnej hŕstky a pozval ma s Igorm Kuhnom do štúdia, že nám bude produkovať ďalší album. Igor na jedno stretnutie neprišiel, bol som tam sám. Oskar mi pustil podklad k pesničke Nothing Happens. 

Mal som po ruke text, na prvýkrát som to naspieval. Bol z toho tak nadšený, že sme cez víkend spravili tri pesničky. Chalani v tom čase nahrávali s Müllerom nový album. Müller tam príliš nechodil, tak Oskar pustil Bunkovi s Andrejom naše veci, ktorí tam dohrali svoje party. Zapáčilo sa nám to, skúšali sme improvizovať a vznikli ďalšie piesne. 

takže Free Faces vznikli tak prirodzene, ako to len ide.

Bolo to úplne spontánne. Po Nothing Happens vznikla pesnička Diva na text Lawrenca Ferlinghettiho, ktorému sme s Marekom Ormandíkom vtedy vydávali knihu. Nakoniec sme spravili z jeho básní celé EP. 

čo sa dialo potom?

Na rádiu Ragtime sa Diva chytila. Stal sa z nej hit. Neskôr nás hrali aj v komerčných rádiách, vrátane Fun Rádia, čo by dnes vôbec nebolo možné. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite