Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

O čom si píšu géniovia?

.štefan Chrappa .kultúra .knižnica

Aké to je, keď spolu komunikujú dvaja z najväčších géniov dvadsiateho storočia? Je to silné, inšpiratívne a hlboko ľudské.

O čom si píšu géniovia? Hannah Arendtová, Gershom Scholem: Korespondence. Praha: Oikoymenh, Filozofic - ký ústav AV ČR, 2020.

hannah Arendtová (+ 1975) je nemecko-americká filozofka a politická teoretička, Heideggerova žiačka židovského pôvodu, ale ako o sebe sama hovorí – asimilovaná Židovka. 

V jednom zo svojich textov tvrdí, že neverí v Boha, ale verí v židovský národ. Gershom Scholem (+ 1982) je izraelský filozof, historik, človek, ktorý židovskú mystiku povýšil na akademickú disciplínu. Bol presvedčený sionista, v roku 1923 odišiel do Palestíny.  Bol prvým profesorom židovskej mystiky na Hebrejskej univerzite v Jeruzaleme a prezidentom Izraelskej akadémie vied. Zverejnená korešpondencia pochádza z rokov 1938 až 1964. Arendtová oceňuje túto komunikáciu slovami: „Takéto listy sú ako veľmi tenké, pevné vlákna, o ktorých by si chcel človek nahovárať, že ešte dokážu držať pokope zvyšky nášho sveta.“ List zakončuje: „Než sa stretneme, musíme dbať o to, aby sa toto vlákno nepretrhlo.“ 

Na základe publikovaných listov vnímame prvú polovicu a začiatok druhej polovice dvadsiateho storočia s celou tragickosťou tej doby. Nástup Hitlera v Nemecku,  vzplanutie druhej svetovej vojny, šialenstvo holokaustu, vznik Izraela až po vyrovnávanie sa so zverstvami nacistov prostredníctvom procesu s Eichmannom. Práve na rozdielnom vnímaní tohto súdneho procesu sa Arendtová so Scholemom názorovo rozídu a ich korešpondencia v šesťdesiatych rokoch ochladne.

Gershom Scholem o Hannah Arendtovej: Patrí k najlepším hlavám, ktoré prišli z Európy.

Osobný rozmer komunikácie nás necháva nazrieť do životov oboch mysliteľov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite