Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stratený album Neila Younga

.peter Bálik .kultúra

Kanadský pesničkár Neil Young vydáva v piatok album Homegrown, ktorý ležal v trezore dlhých 45 rokov.

Stratený album Neila Younga Thomas Borberg/AP/SITA

v histórii popmusic existuje jedna zaujímavá kolónka – stratené albumy. Ide o legendárne či dokonca mýtické nahrávky, o ktorých sa dlhé roky pochybovalo, či vôbec existujú. Jedným z takých albumov bol Dylanov The Basement Tapes. Pôvodne išlo len o referenčné nahrávky, ktoré však obsahovali niektoré klasické Dylanove skladby a tak po rokoch majstrovi nezostalo nič iné, než ich pustiť v roku 1975 von. 

Do tejto kategórie patrí napríklad aj platňa Smile od The Beach Boys, ktorá mala nasledovať po skvelom album Pet Sounds. Nahrávka mala obal, katalógové číslo a dokonca ju už inzerovali v novinách. Stalo sa ale to, že hlavný skladateľ Brian Wilson sa vinou psychických problémov a zakázaných látok v nahrávke stratil. Smile nakoniec nedokončil a založil ho do trezoru. Prekrásny album čakal na vydanie dlhých 43 rokov!

piesne o rozchode

Práve tento týždeň sa rozlúskne ďalší mýtus spojený so stratenými albumami. Homegrown Neila Younga vychádza po 45 piatich rokoch od svojho vzniku. Presne toľko času muselo uplynúť, kým sa jeho autor konečne rozhodol si ho pustiť. Prečo táto platňa tak dlho trčala v trezoroch zostáva záhadou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite