Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Asimov a jeho Nadácia

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

Po takmer sedemdesiatich rokoch od prvého vydania knihy Foundation sa fanúšikovia dočkali slovenského prekladu. Vo vydavateľstve Lindeni práve vyšlo jedno z najdôležitejších diel moderného sci-fi.

Asimov a jeho Nadácia Isaac Asimov: Nadácia. Bratislava: Lindeni 2020

nadácia je prvou knihou vesmírnej trilógie, ktorej dej sa odohráva v budúcnosti. Táto kniha je jednou z najdôležitejších kníh žánru, čo nie je klišé, ale fakt. To, že je tento román dôležitou knihou, zistí čitateľ už po niekoľkých riadkoch. Autor tohto textu nepatrí medzi skalných fanúšikov sci-fi, no zrejme každý čitateľ knihy nadobudne veľmi rýchlo presvedčenie, že ide o unikátne dielo: tak z hľadiska jazyka, ako aj bravúrnej štylistiky. Poznáte ten pocit, keď pozeráte seriál, ktorý sa vám extrémne páči? Neviete sa dočkať, kedy si už – ďalší deň alebo o týždeň – pozriete nový diel. Veľmi chcete, aby to bolo čo najskôr. Aby bola túžba po pokračovaní naplnená čím skôr. Identický pocit zažije čitateľ aj pri tejto trilógii, pri posledných stránkach knihy chcete, aby bol druhý diel k dispozícii čo najskôr. Podobný pocit si pamätám ešte z detstva, keď som čakal na ďalší diel Pána prsteňov alebo Harryho Pottera.

predpoveď z hrobky

Isaac Asimov sa narodil v Rusku pred sto rokmi; šťastím preňho, ako i pre všetkých fanúšikov kvalitnej literatúry je, že sa tri roky po jeho narodení celá rodina presťahovala do New Yorku. Asimov dnes spolu s Arthurom C. Clarkom a A. Heinleinom tvoria takzvanú „veľkú trojku science fiction“. 

Kniha hovorí o veľkých civilizačných zmenách v horizonte desiatok tisíc rokov a ponúka komplexný pohľad na spoločnosť a jej zostupy a pády. Popkultúrne dielo je iné pre každého recipienta a je zaujímavé sledovať dejovú linku a hľadať v nej paralely.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite