Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozdiel medzi nevidieť a nevedieť

.matúš Dávid .kultúra .esej

Nacistické Nemecko ako turistická destinácia? Zvrátené, povieme dnes. Lenže ľudia žijúci medzi dvoma svetovými vojnami nemali výhodu našej optiky. All inclusive pobyt v tretej ríši od CK Hitler lákal elitu aj príležitostných cestovateľov. Mohli pochopiť podstatu nacizmu, čeliť vplyvu propagandy a predvídať holokaust? A chceli to vôbec?

Rozdiel medzi nevidieť a nevedieť AKG IMAGES/PROFIMEDIA Pohľad dozadu, 1985, Hitlerovo Orlie hniezdo na vrchole hory Kehlstein v horskej oblasti Obersalzberg blízko bavorského mesta Berchtesgaden. Obraz nemeckého maliara Matthiasa Koepella (1937) z cyklu Nemecká krajina.

bol horúci august 2019 a Hongkong bojoval za slobodu. Státisíce ľudí vychádzali do ulíc, aby sa vzopreli diktátu komunistov z Pekingu. Protesty neutíchali a Čína pre obavy z rozšírenia revolučných nálad na pevninu menila taktiku. Stupňoval sa aj strach Západu z možnej „hongkonskej verzie“ masakry na pekinskom námestí Ťien an-men spred tridsiatich rokov. Si Ťin-pchingov režim napokon stavil „iba“ na masívnu dezinformačnú kampaň.

Propaganda, ktorú šírili štátne médiá aj čínski diplomati na ambasádach po celom svete, označovala prodemokratických aktivistov za násilných výtržníkov, ktorí sa s pomocou „zahraničných síl“ pokúšajú o prevrat.

V rovnakom čase čínska vláda pozvala do Pekingu a Tibetu desať slovenských poslancov. Nie všetci tam išli preto, aby nekriticky schvaľovali čínsku verziu pravdy. Napokon, o Hongkongu tam vraj ani nebola reč a podobné cesty sú bežné, chodia na ne novinári, politici aj diplomati. Účastník zájazdu sa však musí vyzbrojiť veľkou dávkou ostražitosti a  etickej rozhodnosti, v opačnom prípade absolvuje výlet v predklone.

A práve na vlaňajšom výlete boli aj takí slovenskí reprezentanti, ktorí podľa všetkého ochotne poslúžili vláde jednej strany. Vedúcim delegácie bol vtedajší šéf parlamentného eurovýboru Ľuboš Blaha, známy boľševický šíriteľ konšpirácií a obdivovateľ Putinovho Ruska, ktoré posledné roky vedie proti Európe hybridnú vojnu.

Zahanbiť sa nedal ani Blahov kolega zo Smeru Dušan Jarjabek. Pre Denník N vtedy povedal, že sa na ceste platenej komunistami „na vlastné oči presvedčil, ako to v skutočnosti je“. Vo vlaku cestou cez Tibet, ktorý Čína ilegálne zabrala po vojenskom vpáde v roku 1950, Jarjabek pre čínsku televíziu zaspieval slovenskú ľudovú pieseň Na Kráľovej holi.

nacizmus očami cestovateľov

Aby nedošlo k nedorozumeniu – úvodnou ukážkou toho, aké nástroje v rámci zahraničnej politiky využíva Peking, nechcem dnešnú Čínu prirovnať k nacistickému Nemecku. Tá paralela by v mnohom krívala, taký je už údel analógií, hoci zopár podobností medzi Hitlerovým a Si Ťin-pchingovým režimom by sa našlo a podpísali by ich aj historici s politológmi.

Mojím cieľom bolo niečo iné. Existuje veľká šanca, že vás pri čítaní úryvku z čínsko-tibetskej epizódky dua Blaha a Jarjabek ovládnu podobné pocity, aké zažíva čitateľ, ktorý sa vnorí do vyše 500-stranovej knihy Cestovatelé ve třetí říši spisovateľky Julie Boydovej. Pokúsil som sa len čo najvernejšie priblížiť, akým štýlom britská bádateľka a autorka beletristicko-reportážnej literatúry faktu napísala svoju ostatnú publikáciu.

Kniha s podtitulom Vzestup fašismu očima obyčejných lidí vyšla v origináli pred tromi rokmi a ohúrila kritikov. S nadšením ju prijali aj čitatelia britského denníka Guardian, pre ktorých to bola najlepšia kniha roku 2017. Neskôr jej americké noviny Los Angeles Times udelili cenu za najlepšiu historickú knihu a chválou nešetrili ani britské noviny Daily Telegraph či magazín Spectator.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite