Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Som tvoj spevák a šofér

.peter Bálik .kultúra .knižnica

Na svete existujú mnohé biografie o Leonardovi Cohenovi, ale azda ani jedna z nich sa nevyrovná tej, ktorú napísala anglická hudobná novinárka Sylvie Simmons.

Som tvoj spevák a šofér Sylvie Simmons: I’m Your Man: Život Leonarda Cohena. Preložil Pavel Pokorný. Praha: Prostor 2020.

kanadský pesničkár, ktorý zomrel v roku 2016 vo veku 82 rokov, má na Slovensku a v Česku veľké množstvo priaznivcov. Preto bola len otázka času, keď táto biografia vyjde aj v našich končinách. I’m Your Man sa v mnohom podobá na Cohenove dokonalé piesne. Je to presná a obsahovo úplná biografia, ktorá si všíma všetky dôležité aspekty jeho osobnosti, ale zároveň ide do hĺbky, vďaka čomu vidíme Cohena ako na dlani. „Leonard tu pred nimi stál v jase reflektorov vo svojom elegantnom obleku, s klobúkom a nablýskanými topánkami, a vyzeral ako rabínska verzia Franka Sinatru, ako Bohom vyvolený mafián,“ píše autorka o jeho comebacku v roku 2008. 

prepáčte, že som nezomrel

Sylvie Simmons je veteránka hudobnej žurnalistiky a jedna z mála žien, ktorej sa podarilo presadiť vo svete, kde prím ešte stále hrajú muži. Jej prvotnou záľubou bol dokonca hardrock a heavy metal, cez ktorý sa neskôr dostala k serióznejším témam. Počas svojej kariéry robila rozhovory takmer so všetkými dôležitými postavami svetovej hudby, v rámci ktorých sa dostala do tesnej blízkosti mnohých hrdinov vrátane Johnnyho Casha, ktorého vyspovedala krátko pred jeho smrťou. Ich dialóg je zaznamenaný v booklete k albumu Cashových rarít Unearthed. Odporúčam, je to úžasné čítanie. Medzitým napísala niekoľko zaujímavých kníh: o Neilovi Youngovi, francúzskom veteránovi Sergeovi Gainsbourgovi či nedávnu knižku s Debbie Harry. No jej opis životnej cesty kanadského pesničkára a básnika Leonarda Cohena by sa miestami dal pokladať takmer za jeho autobiografiu. 

Bob Dylan raz o svojich životopisoch, ktoré napísali iní autori, povedal, že má pocit, akoby čítal život niekoho cudzieho. Pri tejto knižke o Cohenovi to neplatí. Sylvie Simmons nielenže čerpala informácie z prvej ruky, a často od samého majstra, no v prvom rade sa počas tohto dlhoročného dialógu stali obaja dobrými priateľmi. Jednou z najdojemnejším scén je tá, keď sa hlavný hrdina ospravedlňuje novinárke, že jej pokazil záver knihy, lebo po triumfálnom comebackovom turné a albume Old Ideas, ktorým sa kniha končí, nezomrel. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite