Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo je nepodstatné z hľadiska gréckych sôch?

.peter Bálik .kultúra .hudba

V sobotu 2. mája uplynulo 25 rokov od smrti legendárneho slovenského hudobníka Deža Ursinyho. Toto smutné výročie si pripomíname aj vďaka aktuálnej reedícii albumu Bez počasia z roku 1984.

Čo je nepodstatné z hľadiska gréckych sôch? Dežo Ursiny, Ivan Štrpka: Bez počasia. Opus 1984/2020.

spolu s Jurajom Kušnierikom sme robili veľa rozhovorov, no jeden mi asi najviac utkvel v pamäti. V roku 2012 sme sa stretli s básnikom Ivanom Štrpkom. Bolo to v čase, keď po rokoch konečne vyšli na CD všetky Dežove albumy. Ivan rozprával takmer nepretržite dve hodiny, chceli sme sa ho spýtať na milión vecí a v mene všetkých ursinyológov sme boli rozhodnutí, že mu musíme položiť zásadnú otázku: „Ivan, čo chýba žene, čosi nepodstatné z hľadiska gréckych sôch?“ Čo to je?

štrpkova hádanka

Pre tento verš, ktorý je súčasťou pesničky Na pol ucha z albumu Bez počasia, by sa mohlo uskutočniť sympózium, no prečo sa nespýtať rovno samotného majstra? Milostná miniatúra Na pol ucha je klenot. „Počúvam, ako vychádzaš von z vane / ako si rukami za hlavou žmýkaš dlhé mokré vlasy / prekračuješ malé mláčky peny do kúpeľa / pospevuješ si po detsky / a jojkáš, že si prišla o necht / na palci jednej z tých ináč bezchybne sošných nôh / počúvam len tak na pol ucha a začínam mať pocit / že ti chýba ešte čosi, čosi nepodstatné z hľadiska gréckych sôch,“ spieva Ursiny Štrpkove slová. 

Básnici tu nie sú na to, aby vysvetľovali svoje verše, ale Ivan bol v ten deň veľmi zhovorčivý: „Pieseň Na pol ucha sa stala predmetom dlhých debát, na ktorých sme sa s Dežom smiali. Spieva sa tam naozaj o tom, ‚čo chýba žene, čosi nepodstatné z hľadiska gréckych sôch.‘ Čo to je? Že nemá rozum, že nemyslí? Určite nie. Čo nie je podstatné pre sochy, no pre ľudí veľmi dôležité? No predsa kontakt!“

Keď to Štrpka povedal, s Jurajom sme sa chytili za čelo. Samozrejme, veď je to jasné, no pravdupovediac nikdy by nám to nenapadlo. Aj v tejto hádanke tkvie Štrpkova genialita, cez ktorú sa na svet pozerá svojimi stále čerstvými očami a nachádza poéziu vo veciach, ktoré vyznievajú nezvyčajne, hoci v skutočnosti sú oslavou tých najobyčajnejší vecí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite