Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrela slovenská herečka Eva Krížiková

.redakcia .kultúra

Vo veku 85 rokov zomrela v utorok v nemocnici v Malackách herečka Eva Krížiková. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla (SND) Izabela Pažítková.

Zomrela slovenská herečka Eva Krížiková Martin Črep/SITA

umelkyňa bola dlhoročnou poprednou členkou činohry Slovenského národného divadla.

„Pre celé generácie vďačných divákov patrila k dámam slovenského umenia – divadelného, filmového i televízneho. Na doskách našej prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov viac ako 120 postáv. S príchodom Evy Krížikovej prichádzala na javisko radosť zo života, oplývala darom humoru a človečinou,“ uviedla Pažítková k zosnulej legende, ktorá svojím hereckým majstrovstvom stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i postavy tragické. 

V mnohých televíznych aj divadelných inscenáciách a filmoch pôsobila už od svojej mladosti. 

K profilovým postavám Evy Krížikovej z 80. a 90. rokov patria zvlášť Akulina v Meštiakoch, postava dôchodkyne zo Starej dobrej kapely, Binerl v Bockererovi, Marfa v Samozvancovi, Serafina v Samovrahovi. 

„Spomeňme aj úlohu z inscenácie Williamsovej hry Mačka na horúcej plechovej streche alebo titulnú postavu v tragikomédii Ale, ale, pani plukovníkova!

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite