Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Aby zánik neznamenal prázdno

.marína Gálisová .kultúra .knižnica

Malá knižka, obrovská práca. A obrovská inšpirácia. Útla publikácia s názvom Zaniklé pražské kluby prináša informácie o kluboch, ktoré v Prahe v priebehu desaťročí vznikli a dnes už neexistujú.

Aby zánik neznamenal prázdno Karolina Válová, Věra Šebestová, Ladislav Krtička: Zaniklé pražské kluby. Praha: Edícia Bulletin časopisu Nájezd 2019.

mnohé z tých klubov boli vo svojej dobe doslova legendami a mnohé z nich nimi zostali aj ďalej. Rozpráva sa o nich, existujú fotografie, spomienky, kvantum historiek o ľuďoch, ktorí v nich vystúpili ako účinkujúci alebo sa v nich pravidelne vyskytovali ako návštevníci. Samozrejme, je ich škoda. Knižka, ktorá vyšla v Prahe v edícii Bulletin časopisu Nájezd zabezpečuje, aby sa spomienky ocitli na jednom mieste, kde si ich môžete nájsť – buď keď vás chytí nostalgia, alebo keď sa chcete dozvedieť niečo o tvárach českého undergroundu.

Už vznik knihy bol dosť netradičný. Ako sa dozvieme v úvode, „tato kniha je zhmotněním facebookového profilu ‚Zaniklé pražské kluby‘ založeného v roce 2016“.

Autorky Karolina Válová a Věra Šebestová tento profil písali, lebo keď sa stretli ako matky na materskej, zaspomínali si na dávne punkové časy a rozhovorili sa o kapelách a kluboch. Takto vznikla komunitná facebooková stránka, kde mali pôvodne len zdieľať osobné spomienky známi a spriatelení hudobníci.

„Zaniklé pražské kluby postupně získaly stovky čtenářů, kteří celý projekt dotváří, poslílají své příhody... naskenované plakáty a vstupenky.“ Bola to skôr zábava, nijaké dotácie či granty, až po istom čase takto „kutilsky“ vznikla táto kniha. Podporilo ju samizdatové nakladateľstvo Nájezd a k autorkám sa pripojil Ladislav Krtička.

Výsledkom je ozaj neveľký, no zato pôsobivý zväzok. Už prvé stránky vás vtiahnu do doby, keď bolo chvíľu možné všetko, hoci len krátko predtým sa ešte nedalo takmer nič. Do divokých – a magických – raných deväťdesiatych. Vtedy sa zrodil napríklad klub U zoufalců v pražskom Starom Meste. Založil ho ešte ani nie šestnásťročný študent Pavel Beňo, samozrejme, prakticky ilegálne, v priestore, ktorý objavil za totality. V roku 1990 ho napokon získal, aj keď už od právnika, ktorý priestor reštituoval. A keď sa kontroly začali zaujímať, prečo je klub prevádzkovaný načierno, musel si vybaviť živnostenský list – to bol problém, keďže nebol plnoletý. Klub vydržal len do roku 1992, no za ten čas si tam stihli zahrať také esá ako Chumbawamba, Offspring, Agnostic Front, ale aj fínski Waltari, ktorým od horúčavy počas setu omdlel bubeník a koncert ani nedokončili. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite