Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zaostrené na dobrý film

.kristína Braxatorová .kultúra .film

Jeden z našich najväčších a najdlhšie prebiehajúcich filmových festivalov štartuje už svoj dvadsiaty siedmy ročník. Čo sa oplatí vidieť na Febiofeste?

Zaostrené na dobrý film PRESSFOTO MPHILMS Andrej Bán v dokumente Raj na zemi. Režisér Jaro Vojtek odkrýva profesionálny aj súkromný príbeh významného slovenského reportéra a fotografa.

febiofest ponúkne svojim divákom v dňoch od 11. do 17. marca takmer stovku snímok, medzi ktorými nebudú v premiérach chýbať ani nové slovenské filmy, ktoré zaujali aj na svetových festivaloch Berlinale či Rotterdam. No prinesie aj oceňované a výnimočné zahraničné tituly, ktoré sa nedostanú do bežnej kinodistribúcie, majú však už na konte uvedenia na prestížnych festivaloch v Cannes, Benátkach či Toronte. Súčasťou programu bude medzinárodná súťaž, ktorá reflektuje dianie v strednej Európe, diela klasikov, nočné projekcie žánrových filmov, aj bohatší program pre detských divákov. Mnohé zo snímok uvidia diváci v exkluzívnych prvých slovenských uvedeniach. Nebudú chýbať ani výnimoční hostia a silný Industry program pre filmových profesionálov.

Na príprave Febiofestu sa tento rok podieľal aj organizátor festivalu 4 živly Ondrej Starinský. Febiofest opisuje ako typický európsky filmový festival, ktorý je pripravený ponúknuť divákom viac než je v distribúcii. „Bratislava si zaslúži festival, ktorý by mal každý filmový fanúšik každoročne vo svojom diári,“ hovorí o svojej motivácii prijať pozíciu umeleckého riaditeľa.

bermudský trojuholník filmov

Hlavný program festivalu bude prebiehať vo filmovom Bermudskom trojuholníku, ako to nazval Starinský. Dvojicu z minulých ročníkov, kiná Lumière a Mladosť, doplní V-klub, ktorý sa na týždeň stane dejiskom diskusií, workshopov či koncertov. 

Najväčšiemu obdivu sa už klasicky tešia slovenské filmy. Film Služobníci Ivana Ostrochovského po svojej úspešnej premiére na Berlinale putuje aj na Slovensko. Pôsobivá reflexia života v kňazskom seminári v období vrcholiacej normalizácie slávnostne otvorí Febiofest v slovenskej premiére. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite