Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kazateľ, ktorý vyrušoval cirkev

.štefan Chrappa .kultúra .knižnica

Bol najväčším predstaviteľom stredovekej mystiky. Neúnavný kazateľ ovplyvnil mnohých nielen počas svojho života, ale aj storočia po svojej smrti. Majster Eckhart vedel, čo znamená odpútať sa a byť slobodný. Vo vydavateľstve Horus teraz vyšla kniha jeho kázní.

Kazateľ, ktorý vyrušoval cirkev Mistr Eckhart: Kázání. Preložili Vilém Konečný, Martin Mrskoš a Petr Snášil. Brno: Horus 2019.

„Každý vek má svoj stredovek,“ napísal poľský aforista Stanislaw Jerzy Lec. Mal na mysli temnotu, tmárstvo, uniformitu, pokrytecky potláčanú prirodzenosť, bezprávie a násilie. Tieto charakteristiky ani zďaleka nepatria iba stredoveku.

Katedrály a gotické chrámy bývali farebné, vymaľované ako kraslice, iskrivé. Ich dnešná kamenná sivosť je iba svedectvom o nemilosrdnom zube času, ktorý stŕha vonkajšie pozlátky, no zanecháva po sebe skalu, na ktorej sa dalo stavať. Kázne Majstra Eckharta sú práve také ako tá skala: pevné, spevné, hlboké a hoci neustále interpretované, predsa nie celkom pochopené.

Eckhart bol vo svojej dobe populárny kazateľ. Kázal na námestiach, pretože množstvo ľudu, čo ho prichádzalo počúvať, sa do chrámov nezmestilo. To je prvý Eckhartov paradox. Jeho texty a formulácie sú komplikované. K niektorým pasážam sa treba vrátiť viackrát. Otázka teda stojí takto: Ohlúpli sme, keď nerozumieme učencovi spred sedemsto rokov, alebo uvažujeme úplne iným spôsobom, topiac sa aj na intelektuálnej plytčine?

„Eckhart spochybnil aj úlohu sprostredkovateľa medzi človekom a Bohom, ktorú si uzurpovala cirkev.“

Rypáci rýpu, že ani jeho súčasníci mu nerozumeli, že boli očarení iba formou mystikovej krasoreči. Azda sa držal dávnej kazateľskej tradície: napísať si kázeň od slova do slova, potom text odložiť a prerozprávať obsah napísaného. Pritom sa nechal strhnúť a strhol aj poslucháča. No čierne na bielom zostali nám jeho texty ohlodané na kosť, strohé ako tá sivá katedrála.

len zriedka sme doma

Majster Eckhart bol dominikán, svätý muž a veľký chodec. Keďže zložil sľub chudoby, musel chodiť všade pešo. Z rodného Erfurtu do Prahy, aj do Avignonu, kde sa hájil, do Paríža, kde prednášal, do Štrasburgu aj do Kolína. Azda práve na cestách mal čas premýšľať nad božími vecami. 

Je zvláštne, aké pnutia sú v človeku a aký rozdiel je medzi životom géniov a ich dielom. Neprestáva ma fascinovať Rousseau, ktorý svoje deti dal do sirotinca, uchvacuje ma temný Kafka ako usmiaty člen vodáckeho oddielu na Vltave.  

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite