Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Nie v mojom kroji“. Folkloristi odmietajú zneužívanie ľudovej kultúry extrémistami (+ video)

.matúš Dávid .kultúra

Folklóru zasvätili život. Ako občania a reprezentanti tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku teraz odmietajú mlčať. Odborníci a ľudia spätí so slovenským folklórom sa pred voľbami spojili a spustili kampaň „Nie v mojom kroji“. Iniciatívu už podporili desiatky osobností.

„Nie v mojom kroji“. Folkloristi odmietajú zneužívanie ľudovej kultúry extrémistami (+ video) Facebook iniciatívy Nie v mojom kroji

folklórne osobnosti Slovenska sa spojili v občianskom vyhlásení. Vymedzujú sa voči politikom s extrémistickou rétorikou, ktorí zneužívajú folklór a symboly ľudovej kultúry. Ich účelové vytváranie obrazu „nepriateľa národa“ považujú folkloristi za vážne ohrozenie pokojného spolunažívania obyvateľov Slovenska.

„Naši predkovia nám tu totiž nezanechali len piesne a tance, ale aj spomienky. Spomienky na to, čo sa stane, ak si „jediná správna“ strana prisvojí právo rozhodovať o tom, kto je pravý Slovák a kto jeho nepriateľ,“ píšu vo svojom vyhlásení. Celé znenie vyhlásenia nájdete v texte nižšie.

Na otázku .týždňa o tom, čo ich priviedlo k tejto iniciatíve, štvorica folkloristov uviedla:

„Dianie na Slovensku a to, akým hrozbám čelíme, sledujeme už dlhšie. Osobne sa nás to – ako ľudí, ktorí sa venujú folklóru a tradičnej ľudovej kultúre odborne aj umelecky – priamo dotklo najmä vtedy, keď sme zaregistrovali rétoriku extrémistov s politickými ambíciami či folklórne telesá priamo na ich mítingoch. Začali sa objavovať so svojimi petíciami, a to bez upovedomenia či súhlasu organizátorov, na folklórnych festivaloch, ich reprezentanti sa priamo odievajú do ľudových odevov v rámci kampane. Nemohli sme viac mlčať. Dobre totiž poznáme slovenskú históriu.“

Pod vyhlásením je podpísaných viac ako 150 významných folklórnych osobností Slovenska rôzneho veku a zamerania. Medzi interpretmi, etnológmi či vedúcimi folklórnych súborov a kapiel sú aj také známe osobnosti ako Štefan Štec, Silvia Šarköziová či Lukáš Latinák.

Sú medzi nimi aj legendy slovenského folklóru ako Milan Križo a Juraj Kubánka. Dvadsaťdva osobností vystupuje aj vo videu, ktoré tlmočí obsah vyhlásenia.

Organizátori iniciatívy Jana Ambrózová, Michal Druga, Filip Takáč a Vladimír Michalko chcú tlmočiť svoje občianske postoje formulované vo vyhlásení čo najväčšiemu množstvu ľudí.

„Budeme radi, ak sa naše posolstvo dostane do všetkých kútov Slovenska. Ak sa nám podarí vzbudiť potrebnú diskusiu o problémoch, ktoré pomenúvame, naplní sa náš cieľ do veľkej miery. Je totiž absurdné a nebezpečné pretláčať akýsi monolitný, jednofarebný obraz o našej kultúre, na ktorej participovali všetci obyvatelia Slovenska bez rozdielu,“ vysvetľujú folkloristi pre .týždeň.

„Folkloristi upozorňujú na podobnosť s nenávistnou rétorikou fašistického Slovenského štátu.“

Trápi ich zneužívanie folklóru v straníckej politike vo všeobecnosti, považujú to za zložitejší problém, ktorý je silne zakorenený v našej kultúre a spoločnosti. Kampaňou chcú na tento problém upozorniť a zvýšiť citlivosť verejnosti.

Folkloristi upozorňujú na rozmanitosť tradičnej ľudovej kultúry na Slovensku, absurdne kontrastujúcu s tým, že „nám istá politická strana vnucuje obraz jednofarebnej kultúry, ktorá je tá jediná prípustná“.

Prekáža im pasovanie sa do roly „jediného skutočného ochrancu Slovenska a toho, čo je slovenské“ a tiež nevraživé reči o „nepriateľoch spoločnosti“.

Pripomínajú podobnosť s nenávistnou rétorikou fašistického Slovenského štátu, jej dôsledky, no aj fakt, že dnes kandidujú do parlamentu jeho niekdajší obdivovatelia.

Facebook iniciatívy Nie v mojom kroji

Na záver sa pýtajú, či skutočne chceme takýmto ľuďom zveriť správu štátu: „Čo s nimi spraví moc, ak sa im zveria dôležité politické pozície? Ich nepriateľom sa postupne môže stať každý, kto vybočuje z radu. Prosíme, pamätajte aj vy! Nielen na piesne a tance.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite