Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

#TREBA čítať .týždeň odzadu: Môj výber najlepších článkov rok 2019

.elena Akácsová .kultúra

Ako Matrix prispel k dnešnej kultúre relativizácie pravdy, prečo je prohibícia zlá pre právny štát, prečo chémiu chápu lepšie fyzici, ako sa treba pozerať na obrazy a ďalšie odpovede na otázky, ktoré by ste si mali prečítať.

#TREBA čítať .týždeň odzadu: Môj výber najlepších článkov rok 2019 Elena Akácsová

mená ako Kočner, Danko či Fico, ktoré dnes predávajú titulky, už o pár rokov nikoho nebudú zaujímať. Dnes si však uzurpujú takmer všetku pozornosť a tak sa ľahko mohlo stať, že popri tom každodennom sledovaní turbulentného politického divadla vám nezostala mentálna kapacita aj na texty, ktoré zanechávajú dojem na dlhšie ako pár dní. V tomto medzisviatkovom pokojnejšom čase vám ponúkam čisto subjektívny výber toho najlepšieho, čo v .týždni v roku 2019 vyšlo a nepísalo sa tam o politickej každodennosti.

relativizácia absolútnej pravdy v Matrixe

Hneď v prvom čísle roku 2019 písal Jurko Malíček o Matrixe, ktorý je tu s nami už 20 rokov.  Spomína v ňom bibliu, filozofické -izmy, Orwella aj strieľačky letmo obojruč, ale tiež to, že Matrix prispel ku dnešnej kultúre relativizácie pravdy, keď postavil na rovnakú úroveň absolútnu pravdu a individuálnu vieru jednotlivca. 

prohibícia ako trenažér porušovania zákonov

Chemik a náš spolupracovník Vlado Marko napísal o dvoch rozdielnych prohibíciách – o tej v Amerike pred sto rokmi a tej v Rusku v roku 1914 – ako o jednom z najväčších sociálnych experimentov, neúspešných experimentov. Prečo? Lebo piť sa neprestalo a porušovanie zákonov sa stalo americkým športom. Na to by mali pamätať všetci sociálni inžinieri, ktorí si myslia, že zlepšia spoločnosť zákazmi. 

letný seriál o pive 

V januári začal Vlado Marko prohibíciou, v lete pokračoval seriálom o histórii piva a je to osviežujúce čítanie aj uprostred zimy: Čo bolo skôr, pivo alebo víno, Čo bolo skôr, pivo alebo chlieb, Chválospev na bohyňu piva NinkasiJazero piva Svätej Brigity, Milovník piva Martin Luther, O troch sládkoch a revolúcii v pive, Budweiser vs. Budweiser, Americká pivná revolúcia, Desať zaujímavostí o pive, plus vedomostný kvíz:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite