Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo treba vidieť Dvoch pápežov?

.michal Oláh .kultúra

Lebo sú perfektní. Po mimoriadnom diváckom úspechu magického Mladého pápeža (The Young Pope) na HBO priniesol NETFLIX hodnoverný pohľad na vzťah Benedikta XVI. s pápežom Františkom vo filme Dvaja pápeži (The Two Popes).

Prečo treba vidieť Dvoch pápežov? Peter Mountain/Netflix/AP/SITA Herec Anthony Hopkins ako pápež Benedikt vo filme Dvaja pápeži (The Two Popes) z dieľne Netflix.

Benedikta XVI. stvárňuje herecká ikona Anthony Hopkins a Jorge Maria Bergoglia, z ktorého sa neskôr stane súčasný pápež František, skvelý Jonathan Pryce. Oproti cynickému stvárneniu naozaj mladého pápeža na HBO prišiel 20. decembra NETFLIX s hereckými esami v zrelom veku. 

Od začiatku filmu je sympatický Bergogliov sociálny rozmer. Ako arcibiskup Buenos Aires vyzýva chudobných prevziať zodpovednosť za svoj život a neváľať všetko na svätých. Svet tohto Argentínčana je od prvých minút v ostrom kontraste s luxusom Vatikánu.

Miestami sa zdá, akoby bol Joseph Ratzinger zvolený za pápeža Benedikta XVI. len omylom v čase, keď sa cirkev ešte nedokázala odpútať od konzervatívnejšieho sveta práve zosnulého poľského pápeža Jána Pavla II.

„Dvaja pápeži sú voľnou reflexiou skutočných udalostí. Film bez príkras ukazuje i temnejšie obdobie Františkovho života.“

Úsmevný konflikt dvoch pápežov cítiť v každom detaile. Súčasný pápež vidí svet

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite