Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

#TREBA sa vyspať na námestí

.elena Akácsová .kultúra

Advent tradične prináša večierky, vianočné trhy, výročité rebríčky a bezdomovcov, pre ktorých je spánok pod holým nebom životu nebezpečný. Bavme sa, stretávajme a myslime na tých, ktorí potrebujú našu pomoc.

#TREBA sa vyspať na námestí Zdroj foto: OZ Vagus

to, že sa treba vyspať na námestí, nie je výzva pre zblúdilých návštevníkov predvianočných podujatí, ale pripojenie sa k celosvetovej výzve The World’s Big Sleep Out – Noc vonku 2019. Bratislavskí účastníci podujatia v sobotu 7. decembra prespia na Námestí Slobody pod holým nebom, aby tak upozornili na dlhodobo neriešený problém bezdomovectva. Spaniu na namestí bude predchádzať program v A4 – priestor súčasnej kultúry. 

V Londýne bude spáčom vonku čítať rozprávky na dobrú noc aj herečka Hellen Mirren, v New Yokru Will Smith. V Bratislave to budú o 22:30 Henrieta Mičkovicová a Daniel Pastirčák. O 7:00 ráno ich príde zohriať kávičkou Pán Králiček. Vstupné na akciu je balíček trvanlivých potravín v hodnote 5 Eur alebo deka/spacák. Na prespanie si prineste teplé oblečenie, termoprádlo, čiapku, rukavice, teplé ponožky, spacák. 

My ostatní na námestí v tej zime (podľa predpovede budú milosrdné tri stupne nad nulou) spať nemusíme, môžeme sa však stať podporovateľmi združení, ktorí podujatie organizujú a bezdomovcom rôznymi formami pomáhajú: Vagus, DePaul Slovensko a Nota Bene. Podľa analýzy dokáže ich práca v niektorých prípadoch ušetriť až 12-násobok nákladov na zdravotné a sociálne služby. 

Ľudskosť môžeme prejaviť nielen finančne, ale aj všímavosťou. Ak nájdete vonku niekoho bez pohybu, mali by ste sa mu v prvom rade prihovoriť a zistiť, či je v poriadku. Môžete tiež privolať sanitku alebo zavolať do Vagusu na číslo  0949 655 555. 

rebríčková sezóna 

Začala sa tiež sezóna všakovakých rebríčkov, prvý nám do pošty dorazil rebríček najnavštevovanejších filmom v Kine Lumière v tomto roku. Ale len stav do 15. novembra. Uvidíme, či ešte do konca roka poradie zmení juhokórejský film Parazit, ktorý štartuje vo filmových kluboch práve teraz a na festivale v Cannes porazil Tarantina, Jarmuscha aj Almódovara. Náš recenzent Fero Gyárfáš ho vychválil ako výbornú komédiu s presahom.   

Juhokórejský film Parazit zvíťazil na tohtoročnom festivale v Cannes.IMAGE CAPITAL PICTURES/PROFIMEDIAJuhokórejský film Parazit zvíťazil na tohtoročnom festivale v Cannes.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite