Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Detstvo v bublinách

.anton Vydra .kultúra .umenie

Keď prekročíte prah Galérie Jána Koniarka v Trnave, ocitnete sa v týchto dňoch pred obrazmi maliara, hudobníka a pedagóga Ivana Csudaia. Ušatí mackovia, psíci, pinocchiovská čiapka, lampy, vane a bubliny – a farebné kruhy, štvorce alebo ovály. Ste na výstave V zrkadle maľby.

Detstvo v bublinách GALÉRIA JÁNA KONIARKA Ivan Csudai: V izbe III., 2019. Výstava V zrkadle maľby v Galérii Jána Koniarka v Trnave potrvá do 19. januára 2019.

ivan Csudai tento rok oslávil šesťdesiat rokov. A hoci zrkadlo v názve trnavskej výstavy evokuje retrospektívny pohľad na minulosť, predsa len sa aktuálna expozícia nechce venovať celoživotnému dielu tohto významného slovenského umelca, ale jeho tvorbe za posledné dva roky. Čo teda Ivan Csudai a jeho kurátor Vladimír Beskid predstavujú v Kopplovej vile Galérie Jána Koniarka?

ako z detskej izby

Prvé, čo by mohlo návštevníkovi galérie zísť na um pri pohľade na siluetu plačúceho ušatého mickeymousovského macka na úvodných obrazoch výstavy, je, že sa ocitol v detskej izbe. A nebol by ani ďaleko od pravdy, lebo Csudaiove maľby sa s týmto motívom pohrávajú ako s odkazom na minulosť. Veď jeho typický macko (Teddy) sa uňho objavuje už kedysi v roku 1996 a silueta ušatého medveďa otočeného o deväťdesiat stupňov ho zaujímala už v roku 2002. Zrkadlenie je teda aj obrátením pozornosti k ranej tvorbe, no zároveň ukazuje súčasný posun umelca.

Zrkadlo Csudaiovej tvorby okrem toho ukazuje aj jeho svojráznu citáciu maliarskych techník Ľudovíta Fullu a Mikuláša Galandu, z ktorých si vyberá najmä geometrizované prvky a farebné plochy. Namiesto slovenského mýtu či archetypu však na svojich obrazoch dáva priestor globalizovanému archetypu domáceho či intímneho prostredia: spomínaný Teddy, Pinocchio, moderná izba s kreslom, pohovkou, lampou či komodou. Ocitáme sa v bytových priestoroch typických pre dnešok: detské izby, obývačky, kúpeľne. Ešte aj dvaja macíkovia na obraze TV z roku 2018 svorne zízajú na televíznu obrazovku, pričom osamelý strom (príroda) ostáva mimo ich záujmu.

„Z tých obrazov ide samota, možno smútok z nej, izbové ticho, azda aj prázdno alebo nostalgia za strateným detstvom.“

Takže sú tu detské motívy, geometrické tvary, hrubé a výrazné línie, predmety z domácnosti v obrysoch a cez to všetko prenikajú farebné štvorce, kruhy, ovály či iné „patvary“. Obraz Mondrie z roku 2019 sa názvom nijako netají, že ho inšpiroval Mondrian, no tak na ňom, ako aj na iných obrazoch z posledných dvoch rokov sa už častejšie objavuje nový prvok:

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite