Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Stále je niečo nad nami, čo nám tieni

.peter Bálik .kultúra

Slovenský džezmen Erik Rothenstein po roku oživil združenie Ansabel S036, s ktorým pripravil hudobno vizuálny projekt Velvet ako poctu k 30. výročiu Nežnej revolúcie. Program zložený z kompozícií troch skladateľov bude mať premiéru 15. novembra v bratislavskej Novej Cvernovke.

Stále je niečo nad nami, čo nám tieni Peter Bálik

pred rokom ste nahrali poctu Gershinovi a najnovší projekt ste venovali Nežnej revolúcii. Prečo sa vraciate práve k tejto udalosti?

Chcel som, aby sme hrali pôvodné autorské kompozície. Pri Gerschwinovi sme robili hlavne jeho skladby, aj keď aj tam bolo niečo autorské. Oslovil som dvoch skladateľov - Vlada Slnka Šarišského, ktorý hrá v našej kapele, a môjho kamaráta Matúša Jakabčica, aby napísali vlastné veci. Ja som zložil tretiu skladbu. Program sa skladá z troch 20-minútových častí. 30. výročie Nežnej revolúcie nám prišlo vhod. Pre nás troch je to životný medzník.

ako sa píše inštrumentálna hudba, ktorá by mala byť o tejto udalosti?

Počas socializmu nám vsugerovali, ako je nám všetkým dobre. Rozhodol som sa napísať tému, ktorá bude nasládla a optimistická ako zvučky vo vtedajších rádiách a kinožurnáloch, ale popritom som tam chcel dať aj to, že to vlastne bolo celé fraška. Druhá časť sa volá Tiene. 

Po tom, čo minulý rok zavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, sme si uvedomili, že minulosť je stále prítomná. Stále je niečo nad nami, čo nám tieni. Melódie sú najprv príjemné, ale potom sa začínajú kriviť, ako keď pravda vychádza postupne najavo. Tretia časť je viac optimistická. Aj v minulosti sme čakali na svetlé zajtrajšky, no aj ja stále verím, že sa to nejak preklopí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite