Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

#TREBA sa angažovať za návrat anjelov

.elena Akácsová .kultúra

Pre najbližší týždeň odporúčame kultúrne sa zorientovať v príbehu a tvorbe básnickej skupiny Osamelí bežci, v množstve podujatí k Novembru ‘89, v maďarskej kultúre, vo vizuálnom umení aj v súčasnej hudbe.

#TREBA sa angažovať za návrat anjelov reprofoto Peter Repka (vľavo) a Ivan Štrpka (vpravo) vo filme Osamelí bežci: Ideme ďalej!

„Naše prvé opovrhnutie patrí pánom literátom, ktorí nevidia! Dobrý deň! Prichádzame z čistých krajín detstva a kladieme si otázky.“ Tak sa začínal manifest s názvom Návrat anjelov. Pod ním boli mená troch mladíkov, z ktorých ani jeden vtedy ešte neoslávil 20. narodeniny. Ivan Laučík, Peter Repka a Ivan Štrpka. Osamelí bežci. Angažovali sa idealisticky za návrat anjelov a poéziu vnímali nie ako písanie básní, ale ako spôsob života. 

Od roku 2007 do roku 2014 postupne vychádzala trilógia Pohybliví v pohyblivom, Pohybliví nehoria a Poker s kockami ľadu, sú to vlastne poetické koláže poskladané z ich spomienok, básní, listov či rozhovorov. Trilógia má spolu zhruba 1 200 strán a je to jedna veľká a krásna báseň, ako napísal náš kolega Jurko Kušnierik v krásnom texte o ich príbehu Osamelí bežci a návrat anjelov.

Či už ste ju čítali, alebo nie, určite si nenechajte ujsť nový dokumentárny film alebo skôr dokumentárne road-movie Osamelí bežci: Ideme ďalej! režiséra Martina Repku. Dnes večer má v Bratislave premiéru. Odštartuje tým také mini literárno-filmové turné, v rámci ktorého sa protagonisti a tvorcovia uvedú film v Liptovskom Mikuláši (8. 11. Diera do sveta), Žiline (9. 11. Stanica Zárečie) a Trnave (10. 11. Malý Berlín). Na všetkých týchto miestach sa predstavia Peter Repka a Ivan Štrpka aj so svojou literárnou tvorbou.

„Ich tvorba bola a stále je jednou z najzásadnejších v kontexte modernej slovenskej poézie.“

Snímka rozpráva príbeh básnickej skupiny Osamelí bežci, ktorá vznikla v roku 1963 a existuje dodnes. No predovšetkým je o veľkom priateľstve medzi jej členmi – Ivanom Laučíkom, Petrom Repkom a Ivanom Štrpkom. Peter Repka sa v 70. rokoch presťahoval do Nemecka, Ivan Laučík väčšinu svojho života prežil v Liptovskom Mikuláši a Ivan Štrpka žil v Bratislave. Ich priateľstvo prežilo všetky nečakané zvraty spojené s dobovým spoločenským dianím a aj všetky peripetie v ich osobných životoch. Ich tvorba bola a stále je jednou z najzásadnejších v kontexte modernej slovenskej poézie.

aby sme sa nestratili v Nežnej revolúcii

Podujatí a iniciatív, ktoré pripomínajú, oslavujú či tematizujú Nežnú revolúciu, je v tomto roku tak veľa, že Nadácia Milana Šimečku spustila užitočný projekt, ktorý všetkým pomôže sa v tom zorientovať a organizátorom zas pomôže akciu spropagovať. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Pripravila webstránku Nežná evolúcia, na ktorej už od utorka zverejňuje všetky pripravované podujatia k tomuto výročiu z celého Slovenska. Na samotnej stránke okrem podujatí nájdete aj Manifest Novembra ‘89, ktorý bol sformulovaný v pondelok 20. novembra 1989 a ktorý sa po kliknutí na niektoré slová dá aktualizovať tak, aby platil aj na dnešok. A dal sa zdieľať na Facebooku, samozrejme. Je to také moderné angažovanie sa za návrat anjelov. 

aby sme sa nestratili v súčasnej hudbe

Jedným z podujatí, ktoré spomína na udalosti novembra ‘89 a „poslucháčom sprostredkuje putovanie ako výraz pohybu, extázu ako jeho zastavenie a tie najokázalejšie, zvukovo najdrsnejšie klišé avantgardy 50. a 60. rokov“ je aj Slávnostný otvárací koncert 15. ročníka medzinárodného festivalu súčasnej hudby Melos-Étos v piatok 8. novembra v Slovenskej filharmónii. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite