Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

#TREBA: Kultúrne aj nekultúrne tipy .týždňa

.elena Akácsová .kultúra

Či budete po fínsky sedieť doma a popíjať, alebo pôjdete po nórsky von, máme pre vás dobré kultúrne tipy v oboch prípadoch. Tabuizované témy, Mozartovo Requiem aj SND, kde síce tvrdia, že dnes nehrajú, ale hrajú.

#TREBA: Kultúrne aj nekultúrne tipy .týždňa SFU Pri príležitosti 50. výročia vzniku filmu režiséra Ela Havettu Slávnosť v botanickej záhrade (1969) budú mať košickí diváci príležitosť vidieť ho v digitálne reštaurovanej podobe.

zabudnite na hygge, lykke, lagom a friluftsliv a ďalšie módne návody na šťastný život podľa severských príručiek. Už žiadne dánske babušenie sa do deky s knihou a kakavkom, žiadne švédske bicyklovanie a hranie sa s deťmi po práci, žiadne opäť švédske „menej je viac“, žiadne nórske chodenie s priateľmi do prírody. Teraz je tu jasná fínska odpoveď na všetko – kalsarikänni alebo aj päntsdrunk čiže „ožrať sa z v spodnej bielizni“ alebo voľnejšie pochopené popíjať pohodlne doma sám v trenkách či sama v gaťkách.    

Keď fínsky novinár a autor populárno-náučných kníh Miska Rantanen vydal knihu o kalsarikänni, vo Fínsku tento svojský spôsob fínskeho zenu síce už existoval, ale nikoho to veľmi nevzrušovalo. Jeho kniha vyvolala búrku nového záujmu a kalsarikänni sa stalo populárne doma i vo svete, najviac sa vraj nechali očariť touto metódou Briti. Kalsarikänni má dokonca svoje vlastné oficiálne emoji, vlastne hneď dve, genderovo vyvážené pre mužov i pre ženy. 

Oficiálne emoji pre kalsarkänni z dielne fínskeho ministerstva zahraničných vecí.This is Finland/finland.fiOficiálne emoji pre kalsarkänni z dielne fínskeho ministerstva zahraničných vecí.

Tento rok vyšla kniha v češtine vo vydavateľstva Paseka pod názvom Kalba ve spoďárech – Kalsarikänni. Pij a žij jako Fin. Tak sa na to môžeme pozrieť bližšie. Autor sa striktne drží formátu príručiek, teda nesmú chýbať svedectvá tých, ktorým táto metóda zmenila život k lepšiemu, do detailu túto aktivitu definuje, vysvetľuje jej pôvod, ponúka podrobné návody na prípravu vhodných drinkov, snackov, akú hudbu či film si ku tomu pustiť a varuje aj pred tým, čo v tomto stave nerobiť. 

Nechýbajú grafy, tabuľky a polopatistické ilustrácie i vedecké „dôkazy“ inštitútu Norra Haga Party Central. Nemusíte si to googliť, taký neexistuje. Ak sa vám zdá, že v tejto knihe žiadny návod na šťastný život nenájdete, rozhodne to môže byť veľmi dobrý návod, ako vyrobiť z jedného drobného nápadu celú knihu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite