Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zomrel Lubomír Čížek, jeden zo zakladateľov Štátnej filharmónie Košice

.redakcia .kultúra

Vo veku 87 rokov zomrel v nedeľu 13. októbra Lubomír Čížek, ktorý bol jedným zo zakladateľov Štátnej filharmónie Košice (ŠFK) či riaditeľom Českej filharmónie. Informovala o tom ŠFK.

Zomrel Lubomír Čížek, jeden zo zakladateľov Štátnej filharmónie Košice Slovenská filharmónia/SITA Ilustračná fotografia.

Čížek sa narodil 7. mája 1932. Vyštudoval hudobnú vedu na Univerzite Komenského v Bratislave, kde okrem iného pôsobil ako odborný asistent Eugena Suchoňa. V 50. rokoch bol redaktorom vysielania Československého rozhlasu v Bratislave, následne aj redaktorom vysielania v Košiciach.

V roku 1968 založili spolu s dirigentom Bystríkom Režuchom ŠFK. Na poste jej prvého riaditeľa pôsobil do roku 1971. Ďalšie tri roky bol riaditeľom Slovkoncertu a neskôr pôsobil ako šéfredaktor Hlavnej redakcie hudobného vysielania Československého rozhlasu v Bratislave či šéfredaktor hudobného vysielania Československej televízie v Prahe.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite