Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nick Cave a jeho naozajstná osobná spoveď

.robert Pospiš .kultúra .hudba

Slovo je podstata, hudba je prostredie. Nick Cave po tragickej smrti svojho syna opäť nahral so svojou skupinou The Bad Seeds monumentálne dielo.

Nick Cave a jeho naozajstná osobná spoveď

„Drahý Joe, nový album môžeš očakávať budúci týždeň. Bude sa volať Ghosteen a bude to dvojalbum,“ odpovedal svojmu fanúšikovi koncom septembra Nick Cave. Žiadne tlačové správy ani reklamná kampaň. Vydanie novinky ohlásil prostredníctvom svojej stránky The Red Hand Files. Na nej už rok odpovedá na otázky svojich fanúšikov. V ére, ktorá je zahltená zbytočnými vyjadreniami, odpisuje šesťdesiatdvaročná legenda nádherne vystavanými listami. Kto je Nick Cave v roku 2019? Určite nie divoký Austrálčan s veľkými ambíciami v hudobnom priemysle. Po tragickom úmrtí syna Arthura v roku 2015 prešiel Cavov hudobný rukopis evidentnou premenou. Na novinke Ghosteen svieti s takou intenzitou, že miestami ide o mimoriadne náročné počúvanie.

deti a dospelí

Dva albumy v jednom. Na tom prvom počúvame piesne, ktoré Cave označil ako Deti. Je ich osem, ale rozhodne nejde o skladby s formou, na ktorú sme zvyknutí zo starších albumov The Bad Seeds. Druhá polovica Ghosteen však ide ešte ďalej. Dve dlhé atmosférické pásma a jedna recitácia. Túto časť albumu nazval Cave Dospelí. Dych života. Tak sa volá obraz výtvarníka Toma duBoisa. Práve z neho vychádza obal albumu Ghosteen. Na originálnej verzii je v jeho strede človek, na novinke The Bad Seeds malé jahňa. Symbol, ktorý ponúka v prípade Cavovho príbehu jednoznačnú paralelu. Je to jeho syn Arthur? Dá sa názov Ghosteen preložiť ako tínedžerský duch? Všetko sedí, no je to dôležité? Žijeme v dobe, ktorá chce vymazať všetky mystériá. Poznať všetky odpovede, rozumieť dopodrobna, rozobrať na malé súčiastky a zase zložiť. To všetko však neguje skutočnú hĺbku umeleckého zážitku. Nick Cave nikdy nepatril k hudobníkom, ktorí sledujú trendy. Počas celej svojej kariéry si budoval vlastný rukopis. A teraz je bez akýkoľvek pochýb na vrchole tvorivých síl. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite