Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Herbertov epos o vesmírnom džiháde je stále aktuálny

.marína Gálisová .kultúra

Na budúci rok 8. októbra oslávime sté výročie narodenia Franka Herberta, amerického autora kultovej nadžánrovej série kníh. A ja si teraz, krátko po tom deväťdesiatom deviatom, oslávim malé výročie vlastného objavenia Duny.

Herbertov epos o vesmírnom džiháde je stále aktuálny Screenshot Youtube Spisovateľ Frank Herbert (vpravo).

začalo sa to v roku 1988, keď sa mi do rúk konečne dostal prácne vymodlikaný, požičaný album od skupiny Iron Maiden nazvaný Piece of Mind. Krásne elpéčko so znepokojivým obalom, na ktorom maidenovský maskot„Eddie“, zápasí s reťazami a zvieracou kazajkou v čalúnenej cele nejakého anonymného blázinca budúcnosti.

Ja som sa v komunizme cítila podobne, spútaná absurdnými pravidlami a požiadavkami režimu, ktorý sa navonok tváril mäkko, no v skutočnosti bol čalúnenou celou. Steny diktatúry mohli navonok pôsobiť ako pohodlné miesto pre dopad, ak narazíte. V skutočnosti to bolo väzenie. Hudba Iron Maiden a mnohých podobných kapiel mi pomáhala prežiť, umožňovala mi aspoň pubertálne rebelovať a dať vzbure rámec energických tónov. Pomáhala mi vybojovať desiatky osobných bitiek proti pocitu nezmyselnosti.

Na tomto konkrétnom albume bola aj skladba To Tame a Land. Jej text odkazoval na zvláštny svet, planétu s názvom Duna, na nejaký záhadný „gom džabár“, na meno Muad'Dib. Opantala ma gradáciou a burcujúcim finále – áno, v puberte som mala najradšej hudbu s patrične dramatickými postupmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite