Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Treba vidieť: Posledná návšteva Karla Gotta u Jiřího Suchého

.elena Akácsová .kultúra

Odporúčania .týždňa, čo treba tento týždeň vidieť, čítať, počuť, navštíviť. Tento týždeň dokumentárny film Olgy Sommerovej o Jiřím Suchom plus tanec, seniori, slovenská móda a Roger Waters.

Treba vidieť: Posledná návšteva Karla Gotta u Jiřího Suchého Irena Zlámalová

„A nyní dojde k souboji dvou nejlepších spěváků. Uslyšíte píseň, kterou poznáte v podání zpěváka Karla van Gotta a sami můžete posoudit, jeli rozdílu mezi prvním a dvacátým. A již předem vás ujišťuji, že rozdílu není,“ hovorí skladateľ Jiří Šlitr a potom zle intonujúc spustí pieseň Oči má sněhem zaváté, prvý veľký Gottov hit, ktorý mu zložil na text Jiřího Suchého. 

Irena Zlámalová

Starý záznam práve tohto výstupu púšťa Karlovi Gottovi Jiří Suchý v dokumente Olgy Sommerovej Jiří Suchý – Lehce s životem se prát. A možno dodať, že tento krátky vstup chorobou zničeného Karla Gotta, ktorý si so Suchým vymieňa komplimenty, je jediný trápny a rušivý okamih z celého dokumentu. A nič na tom nemení fakt, že to bol pravdepodobne Gottov posledný verejný záznam a že v slovenských kinách sa objavil tento film práve v deň Gottovej smrti (a deň po 88. narodeninách Jiřího Suchého).

Inak je dokument skúsenej filmárky Olgy Sommerovej solídnou prácou a dôstojnou poctou ešte stále žijúcej legende. Množstvo archívnych záberov z najslávnejších čias Semaforu je prekladaných vtipným spomínaním samotného Suchého a jeho blízkych a priateľov aj dokrútkami zo súčasnej produkcie. Krátky vstup má vo filme i Stanislav Štepka, keď spomínajú na spoločný federálny muzikál z roku 1984 Nevesta predaná Kubovi. Hneď potom nasleduje nelogický strih do spomínania na zosnulú manželku. Takých skokov je v dokumente viac, ale nie je to na škodu, film má zväčša slušný spád. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite