Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Boh je mŕtvy

.peter Bálik .kultúra .tvár týždňa

Karel Gott bol spevák so zlatom v hrdle, ktorého Česi a Slováci zbožňovali a prepáčili mu mnohé. Gott bol dokonalý produkt svojej doby. Slúžil komunistom, ale zároveň pomáhal aj tým, ktorých režim utláčal.

Boh je mŕtvy SITA/Marek Mrviš

boh je mŕtvy, napísal kamarát na Facebooku, a nikto ani nepochyboval o tom, že tým myslí Karla Gotta. Český spevák zomrel v utorok v noci v kruhu svojej rodiny vo veku 80 rokov.

Pre Čechov ale aj mnohých Slovákov bol skutočne speváckym bohom, ktorý sa dokázal držať na výslní od svojich speváckych začiatkov až do svojej smrti. Naše krajiny ho zbožňujú a vďaka jeho zlatému hlasu a sympatickému vystupovaniu mu odpustili aj to, že počas normalizácie bol tvárou komunistického režimu. 

„Jeho kariéra bola dlhá a v podstate konštantná, bez akýchkoľvek zakolísaní. “

Raz som sa s maestrom osobne stretol. Bolo to na Palisádach v hoteli na rozhovore, v ktorom práve promoval svoj nový album.

Kým drvivú väčšinu spevákov by ste v civile nespoznali, Gott si aj počas krátkeho dialógu zachoval svoje dekórum. Vyzeral totiž rovnako ako na pódiu. A dokázal byť aj vtipný a byť nad vecou. Vôbec sa neurazil, keď som sa ho spýtal, či mu nevadí, že ho volajú zombie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite