Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Treba vidieť: Neuveriteľný príbeh o znásilnení

.elena Akácsová .kultúra

Odporúčania .týždňa, čo treba tento týždeň vidieť, čítať, počuť, navštíviť, začíname seriálom Unbelievable, predstavením v kapustovom poli a koncertom Londýnskych filharmonikov.

Treba vidieť: Neuveriteľný príbeh o znásilnení Archív Divadelná Nitra Predstavenie Sternenhoch, ktorým tento rok začína festival Divadelná Nitra.

v roku 2008 bola vo svojom byte v štáte Washington znásilnená osemnásťročná Mária. Polícia však prípad rýchlo uzavrela, a to tak, že v podstate dotlačila veľmi neisté a zmätené žieňa, ktoré celý život išlo z jednej pestúnskej rodiny do druhej, k priznaniu, že si to celé vymyslela. Dokonca ju pre krivé svedectvo pohnali pred súd. O dva roky neskôr v Colorade dve ženy-detektívky vyšetrovali prípad sériového násilníka s úplne identickým modusom operandi a napokon ich stopy priviedli aj k Márii. 

V decembri 2015 o tom napísali dvaja novinári T. Christian Miller a Ken Armstrong z ProPublica and the Marshall Project článok: An Unbelievable Story of Rape (Neuveriteľný príbeh o znásilnení) a získali za neho Pulitzera. Príbeh vyšiel aj knižne a na jeseň Netflix vypustil osemdielny seriál Unbelievable. A je to skvelý seriál! 

Dalo by sa povedať, že ženský, samozrejme nie v zmysle ružovej knižnice či len pre ženy.  Je ženský v prvom rade preto, že je veľmi pokojný, žiadne veľké prestrelky a drsné reči životom ošľahaných detektívov, ide v ňom o drobnú každodennú detektívnu prácu dvoch sympatických detektívok a ich tímov, ktoré dokážu prekonať pocit, že niekto sa hrá na ich piesočku, a spojiť sily. 

Ženský je ten seriál už samotnou témou, ženy stoja aj za celým projektom, počnúc producentkou, scenáristkou a režisérkou Susannah Grant cez ďalšiu režisérku Lisu Cholodenko až po mimoriadne civilné a presvedčivé herecké výkony troch hlavných predstaviteliek Toni Collette, Merritt Wever a Kaitlyn Dever.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite