Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Legendárny fotograf Američanov fotil krajinu bez amerického sna

.branislav Štěpánek .kultúra .nekrológ

Deviateho septembra zomrel vo veku 94 rokov americko-švajčiarsky fotograf Robert Louis Frank, osobnosť, akých sa narodí za storočie len pár. Jeho raná fotografická kariéra pritom nenaznačovala, že by sa mal stať legendou.

Legendárny fotograf Američanov fotil krajinu bez amerického sna WAYNE MILLER/MAGNUM PHOTOS/PROFIMEDIA Robert Frank v roku 1956 v byte fotografa Wayne Millera pri príprave svojej fotografickej knihy The Americans, ktorá vyšla o dva roky neskôr.

frank sa fotografom vyučil v rodnom Zürichu a v Bazileji. Na odporúčanie staršieho kolegu, slávneho dizajnéra a fotografa Alexeja Brodovitcha, odcestoval do New Yorku, aby sa živil fotografovaním módy pre časopis Harper’s Bazaar, kde bol Brodovitch dlhoročným umeleckým riaditeľom. Neskôr pôsobil ako fotograf na voľnej nohe a publikoval v obrazových magazínoch Vogue, Life a Look. 

Prelom prišiel v roku 1955, keď Frank ako prvý Neameričan získal Guggenheimovo štipendium. Frank s rodinou tak mohol absolvovať dvojročný roadtrip po USA a fotografovať život bežných Američanov. 

„Nejde iba o Ameriku: Frankova vizuálna skeptická výpoveď má univerzálny charakter.“

Traduje sa, že jeho potulky americkým kontinentom sa nezaobišli bez incidentov. Mal potýčky s políciou a viackrát ho museli vykázať z mesta. Počas svojich ciest zhotovil 28-tisíc snímok, a len 83 z nich bolo nakoniec vybraných do pripravovanej knižnej publikácie. Spojené štáty však nezobrazil v príliš lichotivom svetle. 

Jeho fotografie sú antitézou amerického sna a hlavným protagonistom nie je úspešná, víťaziaca osobnosť, ale človek-milión levitujúci v bezčasí. No aj naleštené autá, benzínové čerpacie stanice, automaty na cigarety v krčmách a baroch sa v jeho podaní menia na plazivé symboly odcudzenia. Nejde iba o Ameriku: Frankova vizuálna skeptická výpoveď má univerzálny charakter.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite