Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Horehroním hudba zuní

.vladimír Potančok .kultúra .hudba

Pokošovci zo Šumiaca patria medzi najvychytenejšie horehronské rómske muziky. O vzniku albumu Pokošovci 2, o Rómoch na Horehroní a ich hudbe sme sa rozprávali s etnomuzikologičkou Janou Ambrózovou a primášom Miroslavom Pokošom.

Horehroním hudba zuní PRESSFOTO RÓBERT BOŠEĽA Ľudová hudba Pokošovci a hostia v zostave, v akej nahrala dvoj album Pokošovci 2.

zo sviatočných chvíľ Rómov na Horehroní sú dôležité tri veci – narodenie a krst, prvé sväté prijímanie a svadba. Pohreb, samozrejme, tiež,“ hovorí na úvod etnomuzikologička Jana Ambrózová a dodáva: „Pokošovci však na rómske svadby nechodia hrávať, lebo Rómovia si volajú rom-popové syntetizátorové kapely. Hrávajú však často vo sviatočných sprievodoch Rómov do a z kostola.“ Primáš Miro Pokoš jej slová potvrdzuje: „Poviem pravdu, ja som na rómskej svadbe, okrem najbližšej rodiny, ešte nehral.“ Kde teda cibria svoje výnimočné muzikantské zručnosti a repertoár, v ktorom sú tak rómske piesne, ako aj horehronské ľudovky? Hrávaním v rodinnom prostredí, s folklórnymi skupinami, na svadbách a oslavách Horehroncov a to už od mladého veku.  

Pokošovci nie sú oficiálne hudobne školení muzikanti. „Majú vlastné zamestnania a muzicírovanie je pre nich z tohto hľadiska doplnkovým – ale dôležitým zdrojom príjmu. Niektorí chodia na stavebné šich­ty po Slovensku, iní robia v miestnych lesoch, alebo majú trvalé zamestnanie v Banskej Bystrici. Po robote – takmer každý víkend sa už od piatku nesie v znamení hrania na nerómskych svadbách, rodinných oslavách, v reštauráciách a na tanečných zábavách,“ dodáva Ambrózová.

starí otcovia nám dačo ukázali

S Mirom Pokošom a jeho kapelou som sa stretol na festivale Pohoda v Trenčíne. V sobotu popoludní hrali až dvakrát – najprv na tanečnom workshope Horehronské čoromoro a neskôr podvečer dali parádny koncert so ženskou speváckou skupinou Trnki z Banskej Bystrice. Vyzerali unavene, spokojne a zjavne sa tešili na zaslúženú večeru. Kým sa pobrali preč, stihol som dať zopár otázok primášovi. Zvyšok kapely sedel oproti nám na lavičke v šatni a dával dobrý pozor na to, čo sa bude hovoriť.

Dnešná zostava kapely, to znamená bratia Miroslav (prvé husle), Radoslav (violová kontra) a Stanislav (kontrabas) Pokošovci, ktorých dopĺňa bratranec Vladimír Pokoš (violová kontra) a akordeonista Július Markus z Polomky, je priamym pokračovaním kapely, ktorá pod vedením Ladislava a Tóna Pokoša hrávala na Horehroní kedysi. Súčasní Pokošovci zo Šumiaca sú príbuzní so slávnymi muzikantskými rodinami Pokošovcov a Harvanovcov z Telgártu, ale muziku hrajú po svojom. „Starí otcovia nám dačo ukázali a otec chodil hrávať, všetci z rodiny chodili, doma sme mali nástroje, tak sme dačo pochytali, ale hudobnú školu nemá nikto z nás,“ rozpráva o začiatkoch kapely Miro Pokoš. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite