Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komu prekáža Bitcoin?

.šimon Jeseňák .kultúra .knižnica

V marci 2019 sa skupina bitcoinových nadšencov stretla na Oslo Freedom Forum, kde prednášali o tom, prečo je Bitcoin podstatný pre našu slobodu, ľudské práva, financie a budúcnosť. Alex Gladstein z Human Rights Foundation, navrhol, aby vznikla kniha, ktorá bude napísaná jednoduchým jazykom.

Komu prekáža Bitcoin? Timi Ajiboye, Luis Buenaventura, Lily Liu a ďalší: The Little Bitcoin Book. Amazon 2019

v auguste 2019 sa osem autorov stretlo v Kalifornii a napísali knihu s názvom The Little Bitcoin Book. Medzi spoluautorov tejto knihy patrí aj jedna Slovenka: Alena Vránová.

Všetkých osem autorov trápil fakt, že o Bitcoine dosiaľ nevyšla nijaká ucelená publikácia, ktorá by širokej verejnosti vysvetlila, ako vlastne Bitcoin funguje. Bitcoin je podľa mnohých výstrelkom mileniálov, ktorý nemá budúcnosť. 

Ľudia majú k bežným fiat peniazom (peniaze s núteným obehom, pozn. red.) väčšiu dôveru než ku kryptomenám. Hlavným koreňom nedôvery je, že nie sú regulované, majú veľkú volatilitu a investícia do kryptomien môže byť riziková. Ďalším argumentom je, že Bitcoin nie je ničím krytý. Fiat peniaze, teda doláre či eurá, tiež nie sú ničím kryté a verejnosti to nijako neprekáža, respektíve o tom vôbec netuší. 

„Bitcoin nie je úplne anonymná mena, čo je najväčšou kritikou používateľov.“

Druhým koreňom nedôvery je aj averzia k novým technológiám a trendom. Modelovým príkladom zlého odhadu moderných technológií je výrok ekonóma Paula Krugmana, ktorý pre New York Times v roku 1998 povedal, že „do roku 2005 sa ukáže, že vplyv internetu na ekonomiku nebude väčší ako objav faxu“. Krugman sa mýlil.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite